Erişilebilirlik

Uganda'daTerör Saldırıları


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Uganda’da yetkililer, Dünya Kupası finallerini seyrederken bir spor kulübüyle bir restorana düzenlenen 70’i aşkın kişinin öldüğü iki eşgüdümlü bombalı saldırının sorumlularını aramaya devam ediyor.Uganda halkıyla uzun süreli ve yakın dostluğu olan Amerika bu korkak ve haince eylemler sonucu insanların hayatını kaybetmesini derin üzüntüyle karşıladı.

Bombalı saldırılar sadece Uganda ve vatandaşlarını hedef almadı. Somalili bir militanın grubun sorumluluğu üstlendiği gözönüne alınırsa saldırılar bölgede istikrarı tesise çalışan uluslararası çabaları destekleyenleri de hedef alıyor. Ayrıca , Uganda ve diğer Afrika Birliği ülkelerinin bölge sorunlarına bölgesel çözümler getirmek için ön safta mücadele verdiği Afrika dayanışması da saldırıya uğramış oluyor.

Afrika barışgücü birliklerinin desteğiyle Somali geçici hükümeti, başkent Mogadishu’nun güvenliğini sağlamaya çalışıyor. AMISOM adıyla bilinen Afrika Birliğinin ana unsurlarını Uganda ve komşusu Burundi sağlıyor ve bu ülkelerin çalışması övgüyle karşılanıyor.

Buna karşılık Somalili militanlar haftalardır Uganda’ya, halen sayısı 3 bin 600’a ulaşan kuvvetlerini çekmesi için tehditler yağdırıyordu. Tehditler, saldırıdan birkaç gün önce Uganda ve diğer Doğu Afrika ülkelerinin ek 2 bin asker gönderme sözü verdiği sırada yenilendi. Sakin bir kent olarak bilinen Kampala’da meydana gelen terör saldırılarının büyüklüğü , uluslararası bir spor olayını seyrederken çok sayıda başka ülke vatandaşlarının hayatlarını kaybetmesiyle daha çok ortaya çıkıyor. Saldırılar, bu ay sonu Kampala’da yıllık toplantısını yapacak Afrika Birliği için de uyarı niteliği taşıyor.

Ancak Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni boyun eğmedi. Diğer Afrika Birliği liderleri de yılmayacaklar. Uganda hükümetinin talebi doğrultusunda Amerika da üzerine düşeni yapacak; sorumluları bulmada yardımcı olacak soruşturmacılar gönderecek, gerekli hertürlü yardımı sağlayacak.

XS
SM
MD
LG