Erişilebilirlik

Ukrayna’da Avdiyivka Kasabası "Kıyamet Filmi Gibi"


Ukrayna bugün ülkenin doğusundaki Avdiyivka’ya askeri personel dışına kapatarak kasaba için "kıyamet sonrası çöl arazisi" benzetmesini yaptı. Kiev, karşı saldırı başlatmadan önce Rusya'nın kış taarruzunu zayıflatmaya çalışıyor.

Ukraynalı üst düzey bir komutan, Moskova'nın odak noktasını savaşın en kanlı çatışmasından altı ay sonra ele geçiremediği Bahmut kentinden daha güneydeki Avdiyivka'ya kaydırmasının ardından, Kiev'in bir sonraki hamlesini planlamakta olduğunu söyledi.

Ukrayna'daki cephe hatları, Rusya’nın paralı asker olarak silah altına aldığı binlerce yedek asker ve hükümlünün yer aldığı kış taarruzuna rağmen, dört aydan fazla bir süredir hala sağlam.

Ukrayna ordusu, önümüzdeki haftalarda veya aylarda bir karşı saldırı öncesinde Rus kuvvetlerini yıpratmayı hedefliyor.

Geçen hafta karşı saldırının kısa süre içinde başlayabileceğini söyleyen Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Syrskyi doğudaki birlikleri ziyaret etti ve birliklerin Bahmut'ta hala Rus saldırılarını püskürtmekte olduklarını kaydetti.

Syrskyi, Rusya'nın aylarca ele geçirmeye çalıştığı Donbas bölgesindeki küçük sanayi şehrini savunmanın askeri bir gereklilik olduğuna dikkat çekti ve Ukrayna'nın son derece zor koşullar altında gösterdiği direnci övdü.

Genelkurmay Başkanı Valery Zaluzhniy Cumartesi günü yaptığı açıklamada Rus güçlerinin sokak sokak savaştıklarını söyledikleri Bahmut çevresinde durumun stabil olduğunu belirtti.

Geçen hafta Ukrayna ordusu, Rusya'nın odağına giren 90 kilometre kadar daha güneydeki küçük Avdiyivka kasabasının ikinci bir Bahmut olabileceği uyarısında bulunmuştu. Her iki kasaba da çatışmalar yüzünden harabeye dönmüş durumda.

30 bin kişilik nüfus 2000'e indi

Avdiyivka kasabasının askeri yönetiminin lideri Vitaliy Barabaş kasabadaki durumun her gün daha fazla kıyamet sonrası filmlerine benzediğini söyledi ve savaştan önce 30 bin olan nüfusun 2 bine indiğine dikkat çekti, kalanlara da bölgeden ayrılması uyarısı yapıldığını ekledi.

Bahmut'ta Ukrayna ordusunun çektiği bir videoda binalardan duman yükseldiği, açık alanda askerlerin cesetlerinin olduğu görülüyor.

Rusya'da ise Moskova'nın 220 kilometre güneyindeki Tula bölgesinde yer alan Kireyevsk'in sakinleri Savunma Bakanlığı'nın düşürdüğü Ukrayna’ya ait insansız hava aracının verdiği zarar yüzünden öfkeli. Apartmanların üstüne düşen İHA, bakanlığa göre üç kişinin yaralanmasına neden oldu.

Kiev'den konuyla ilgili resmi açıklama gelmedi.

Öte yandan Rus güçlerinin Bahmut'un kuzeybatısında yer alan doğudaki Sloviyansk kentine iki S-300 füzesi atmasının ardından bölge valisi Pavlo Kirilenko'ya göre iki kişi hayatını kaybetti.

Zelenski Grossi ile Zaporijya'da buluştu

Öte yandan Zelenski güneydoğuda Avrupa'nın en büyük nükleer tesisine evsahipliği yapan Zaporijya kentini ziyaret etti, bu Zelenski'nin cephe hattına bir haftadan kısa süredeki üçüncü ziyareti oldu.

Grossi yazdığı Twitter mesajında santralın ve çalışanlarının korunması konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Grossi, Zelenski'ye IAEA'nın Ukrayna'nın nükleer tesislerine tam desteğini ilettiğini bildirdi.

Putin'in Ukrayna işgalinin sonbaharda çıkmaza girmesinden bu yana Rus yetkililer, savaşın nükleer silahları da içerecek şekilde tırmanabileceği uyarısında bulunuyor.

Putin, son olarak Cumartesi günü komşu Belarus'la taktik nükleer silahlar konuşlandırmak için bir anlaşma yaptığını söylemişti.

Kiev ve Batılı müttefikleri plana tepki gösterdi. Putin'in bu açıklaması beklenmedik olmasa da NATO'ya Ukrayna savaşında Kiev'e verdiği destek karşısında en açık nükleer uyarısı oldu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG