Erişilebilirlik

Ukrayna'nın Doğusunda Köy Pazarına Saldırı


Ukrayna'nın doğusundaki bir köy pazarına Rus füzesi isabet ettiği bildirildi.
Ukrayna'nın doğusundaki bir köy pazarına Rus füzesi isabet ettiği bildirildi.

Ukrayna'nın doğusunda bugün bir köy pazarına isabet eden Rus füzesinin iki kadının ölümüne, 10 yaşında bir kız çocuğunun da aralarında olduğu dört kişininse yaralanmasına neden olduğunu bildirildi.

Devlet yayın kurumu Suspilne'ın Telegram mesajlaşma uygulamasından paylaştığı görüntülerde, kurtarma ekiplerinin Harkiv'in yaklaşık 80 kilometre güneydoğusundaki Şevçenkove'de büyük moloz yığınları, yanan enkaz kalıntıları ve oluşan kraterin arasında ilerlemeye çalıştığı görüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın çevrimiçi yayınladığı fotoğrafta, ekiplerin kalın kışlık montlu bir kadını enkazdan çıkarmaya çalıştığı görülüyor.

Bölge savcılığından yapılan açıklamada saldırının Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesindeki S-300 hava savunma sisteminden geldiği ve savaş suçu olasılığının incelenmesi için soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Reuters haber ajansı sahadan gelen bilgileri doğrulayamadı.

Ukrayna, Eylül ayında Şevçenkove'yi Rusya'dan geri almıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin başdanışmanı Andriy Yermak, Telegram'da saldırıyı eleştirerek "Adi teröristler" diye yazdı.

Harkiv Bölge Valisi Oleh Sinehubov ise Telegram'dan yaptığı açıklamada, 60 yaşındaki bir kadının öldürüldüğünü ve yaralıların hastanede tedavi altında olduğunu bildirdi.

Bahmut'un madenleri için mücadele

Ukrayna, Donbas'ın doğusundaki Bahmut çevresinde kuvvetlerini güçlendirdiğini ve Rus paralı asker grubu Wagner'in sürekli saldırılarını püskürttüğünü belirtti. Bu bölge geniş yeraltı madenleriyle biliniyor.

Ukraynalı yetkililer, Kiev'in Bahmut yakınlarındaki küçük bir kasaba olan Soledar'a takviye kuvvet gönderdiğini söyledi.

Wagner paralı asker grubunun kurucusu Yevgeni Prigozhin, her iki tarafın ağır can kayıplarına rağmen Bahmut ve Soledar'ı ele geçirmeye çalışıyor. Prigozhin, Cumartesi yaptığı açıklamada bölgenin maden ağı nedeniyle önemli olduğunu söylemişti.

Prigozhin, kalabalık grupların yerin 100 metre kadar altındaki bu madenlerde barınabileceğini ve tank ve muharebe araçlarının da yeraltına inebileceğini belirtmişti.

Askeri uzmanlar ise bu bölgenin alınmasının Moskova için stratejik faydasının sınırlı olacağı görüşünde.

Amerikalı bir yetkili, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in güçlü bir müttefiki olan Prigozhin'in madenlerden çıkan tuz ve alçıya göz diktiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün gece yaptığı videolu açıklamada, Bahmut ve Soledar'ın aylarca süren saldırıların ardından yaşadıkları yıkıma rağmen, hayatta kaldığını belirtti.

Zelenski, Soledar'da işlerin zor olduğunu ancak Ukrayna askerlerinin Rusya'nın ilerleme girişimlerini engellediğini kaydetti.

Bölgeden kaçan Ukraynalılar, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamalarda tüm binaların yıkıldığını anlattı.

Zelenski, Rusya'nın Cuma ve Cumartesi günleri Rus Ortodoks Noeli için ateşkes ilan etmesini de kınadı.

Ukrayna, Rusya'nın birliklerini takviye etmek için ateşkesi bahane olarak kullandığını öne sürerek reddetmişti.

Rusya'dan "600 Ukrayna askerini öldürdük" iddiası

Rusya dün Kramatorsk'a düzenlediği füze saldırısının 600 Ukrayna askerini öldürdüğünü bildirdi ancak olay yerindeki bir Reuters muhabiri kayıp belirtisi bulamadı.

Reuters haber ajansı ekibi, Moskova'nın hedefi olduğu iddia edilen iki üniversite yurdunu ziyaret etti.

Moskova, yurtların geçici olarak Ukrayna askeri personelini barındırdığını belirtti ve saldırının amacının Ukrayna'nın çok sayıda Rus askerini öldüren Yeni Yıl saldırısına misilleme olduğunu kaydetti.

Reuters'a göre yatakhanelerin hiçbiri doğrudan vurulmamış ve ciddi hasar görmemişti. Reuters, yatakhanelerde askerlerin yaşadığına dair bariz bir işaret, ceset ya da kan izi de olmadığını belirtti.

Kremlin ise saldırıda 600 Ukraynalı askerin "öldürüldüğünü" ve Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilerden emin olduğunu kaydetti.

Moskova'nın Ukrayna işgali birinci yılına yaklaşırken, Rus ordusu savaş alanında başarı elde etmesi için iç baskı altında.

"Silah sevkiyatı savaşın yönünü değiştirmez"

Kremlin, Fransız yapımı zırhlı araçlar dahil yeni Batı silahlarının Kiev'e gönderilmesinin Ukrayna halkının acısını arttıracağını ve çatışmanın ilerleyişini değiştirmeyeceğini söyledi.

Fransa ve Almanya Kiev'e askeri desteği arttırmak için attıkları bir adımla geçen hafta Ukrayna'ya hafif savaş araçları göndereceklerini açıklamıştı. ABD de Ukrayna'ya zırhlı savaş araçları sevk edeceğini belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu malzemeler yalnızca Ukrayna halkının acısını arttırır ve uzatır. Özel askeri operasyonun hedeflerine ulaşmamızı engelleyemezler" dedi.

Kremlin, Fransa'nın Kiev'e daha fazla silah gönderme kararına rağmen Moskova'nın, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Batı ülkeleri ile Rusya arasındaki diyaloğu sürdürmeye katkısından dolayı takdir ettiğini söyledi.

Peskov, "Putin ve Macron iletişimi sürdürüyor, diyalogda duraksamalar oluyor ancak tüm farklılıklara rağmen önceki aşamalarda bu temas, yararlı ve yapıcıydı" dedi.

Ukrayna ve Batı başkentleri Macron'u, Rusya işgalinin ilk haftalarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le saatlerce telefonda görüştüğü için eleştiriyordu.

Macron geçen ay da gelecekte herhangi bir müzakerede Batı’nın Rusya'nın güvenlik garantileri ihtiyacını dikkate alması gerektiğini söylediği için Baltık ülkeleri tarafından eleştirilmişti.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG