Erişilebilirlik

Ukrayna Karadeniz limanlarında mahsur kalan gemiler için 'insani koridor' ilan etti 


Karadeniz'de Ukrayna limanı yakınlarında Ukrayna tahılını taşıyan tahıl gemileri görülüyor.
Karadeniz'de Ukrayna limanı yakınlarında Ukrayna tahılını taşıyan tahıl gemileri görülüyor.

Ukrayna, savaşın patlak vermesinden bu yana limanlarında mahsur kalan kargo gemileri için bugün Karadeniz'de bir "insani koridor" açacağını açıkladı.

Moskova'nın geçen ay Kiev'in tahıl ihraç etmesine izin veren anlaşmadan vazgeçmesinden bu yana Rusya'nın fiili ablukası yeni bir sınavdan geçiyor.

Koridor, en azından başlangıçta, geçen yıl Şubat ayında başlayan işgalden bu yana Ukrayna limanlarında mahsur kalan ve geçen yıl limanları tahıl sevkiyatına açan anlaşma kapsamında olmayan konteyner gemileri için geçerli olacak.

Ancak bu, Rusya'nın geçen ay tahıl anlaşmasını terk ederek fiili ambargosunu yeniden uygulamaya çalıştığı bir dönemde, Ukrayna'nın denizyollarını yeniden açma kabiliyeti açısndan önemli bir sınav olabilir.

Ukrayna donanması tarafından yapılan açıklamada, rotaların Ukrayna tarafından doğrudan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) önerildiği belirtildi.

Açıklamada, " Sözkonusu rotalar, 24 Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'nın Çornomorsk, Odesa ve Pivdenni limanlarında bulunan sivil gemiler için kullanılacak" denildi.

Açıklamada, "Mevcut koşullarda sefere hazır oldukları sahipleri/kaptanları tarafından resmi olarak doğrulanan gemilerin bu güzergahlardan geçişine izin verilecektir" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna donanması sözcüsü Oleg Çalik Reuters'a, "Koridor çok şeffaf olacak, gemilere kameralar koyacağız ve bunun tamamen insani bir görev olduğunu ve askeri bir amacı olmadığını gösterecek bir yayın yapılacak" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın işgalinden bu yana yaklaşık 60 ticari gemi Ukrayna limanlarında mahsur kaldı ve bu gemilerin akıbeti, geçen yıl Temmuz ayında tahıl ihracatının yeniden başlamasına izin veren anlaşmayla çözülmedi.

Gemi mürettebatının çoğu tahliye edilirken, gemilerin bakılmasına yardımcı olması için işe alınan yerel Ukraynalı personel gemilerde kaldı.

Rusya, tahıl anlaşmasından çıktığından bu yana, Ukrayna limanlarına yaklaşan tüm gemilerin potansiyel askeri gemi ve bayrağını taşıdıkları ülkelerin Ukrayna tarafında savaşıyor muamelesi göreceğini kaydetti. Kiev, Rusya veya Rusya'nın elindeki Ukrayna limanlarına yaklaşan gemilere benzer bir tehditle karşılık verdi.

“Rusya Karadeniz'deki sivil gemileri tehdit ediyor”

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın anlaşmadan çekilme kararının, dünyanın en büyük ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın tahılını piyasadan uzak tutarak, küresel bir gıda krizini daha da kötüleştirme ve yoksul ülkelere en çok zarar verme riski taşıdığını açıkladı.

Moskova, tahıl anlaşmasına ancak kendi gıda ve gübre ihracatı için daha iyi şartlar sağlanması halinde geri döneceğini söylüyor. Tahıl anlaşmasının BM ile birlikte arabulucusu olan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i bu ayki müzakerelerde yeniden anlaşmaya katılmaya ikna etmeyi umduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da bugün Reuters'a verdiği röportajda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtemelen dünyada Cumhurbaşkanı Putin'i Karadeniz Tahıl Girişimi'ne geri dönmeye ikna edebilecek tek kişi olduğunu söylemek abartı olmaz" dedi.

Bir Alman tahıl tüccarı da Reuters'a, "Rusya gemilere saldırmayacağına dair somut bir taahhüt vermedikçe işlemeyeceği için, insanlar bugün açıklanan Ukrayna geçici nakliye kanalı hakkında daha fazla ayrıntı istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG