Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ateşkes Hazırlığı


Putin Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da Ukrayna için barış planını açıklarken
Putin Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da Ukrayna için barış planını açıklarken

Hem Ukrayna cumhurbaşkanı hem de Rusya yanlısı isyancıların lideri Minsk'te Rusya, Ukrayna ve AGİT temsilcilerinin katılacağı toplantda yeni barış planı kabul edilirse Cuma günü ateşkes ilan edeceklerini açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Rusya yanlısı isyancı lider yeni barış planı üzerinde anlaşma sağlanırsa Cuma günü ateşkes ilan edeceklerini açıkladı.

Poroşenko Galler’deki NATO zirvesi sırasında yaptığı açıklamada ateşkesin Cuma günü Mins’te yapılacak Ukrayna, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT temsilcilerinin katılacağı toplantıya bağlı olduğu belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı toplantıda barış planı imzalanırsa Genelkurmay başkanına ikili bir ateşkes oluşturma emri vereceğini söyledi.

Poroşenko ayrıca barış planının Cuma günü uygulamaya gireceğini umduğunu da bildirdi.

İsyancı lider Alexander Zakarçenko Kiev hükümeti temsilcisi Minsk’te barış planını imzalarsa ayrılıkçı güçlerin de ateşkes ilan edeceğini açıkladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü doğu Ukrayna’da barış için yedi maddelik bir “eylem planı” sunmuştu..

Mogolistan’ın başkenti Ulan Batur’da konuşan Putin iki tarafın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde saldırı operasyonlarını durdurmaları ve hükümet kuvvetlerinin kentlere topçu ateşi açamayacak uzaklığa çekilmesi gerektiğini söylemişti..

Putin ayrıca ateşkesin kapsamlı ve tarafsız biçimde uluslararası gözlemciler tarafından denetlenmesi, sivil bölgeler üzerinde askeri uçuşların yasaklanması, koşulsuz tutsak takası, mülteciler ve yardım konvoyları için insani koridorlar açılması, tahrip olan altyapı için onarım ekipleri gönderilmesini önermişti.

NATO Ukrayna’da en 1,000 Rus askeri bulunduğunu tahmin ediyor. Rusya ise sürekli Ukrayna’ya asker görderdiği haberlerini yalanlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG