Erişilebilirlik

‘‘Ukrayna’da Bir S-300 Sistemini İmha Ettik’’


Rusya, Pazartesi günü “Ukrayna’ya bir Avrupa ülkesi tarafından verilen S-300 hava savunma sistemini güdümlü füzeyle imha ettiğini” açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Pazar günü Ukrayna'nın Dnipro kentinin eteklerinde bir hangarda konuşlandırılan dört S-300 rampasını Kalibr seyir füzeleriyle hedef aldığı bildirildi.

Rusya saldırıda 25 Ukrayna askerinin de vurulduğunu belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ‘‘Denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli Kalibr füzeleri, bir Avrupa ülkesi tarafından Kiev’e verilen S-300 uçaksavar füze ekipmanını imha etti’’ denildi.

Rusya açıklamasında hangi Avrupa ülkesinin Kiev’e S-300 sistemi sağladığına ilişkin bilgi vermedi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Rusya’nın Ukrayna’da S-300 sistemini imha ettiğine dair delil olmadığını belirtti.

NATO üyesi Slovakya ise Ukrayna’ya bağışladığı S-300 sisteminin vurulmadığını açıkladı.

Slovak hükümet sözcüsü Lubica Janikova, ‘‘Bizim S-300’ümüz imha edilmedi’’ diye konuştu.

Rus güçleri ayrıca Ukrayna’ya ait Su-25 tipi iki uçağı da Izium kenti yakınında hedef aldı ve bir güneydeki Mikolayiv kentinde olmak üzere iki cephanelik deposunu imha etti.

Ukrayna ordusu konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Slovakya S-300 göndermişti

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Cuma günü Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemini verdiklerini açıklayarak Kiev’e askeri yardımları arttıran 30 ülkeye katılmıştı.

Ukrayna, Rusya’nın ikinci ayına giren işgalinde Batılı ülkelere sık sık hava savunma sistemleri ve karada kullanılan ağır askeri teçhizat göndermeleri için çağrı yapıyor.

NATO üyesi Slovakya’nın tek batarya ile çalıştırdığı Sovyetler Birliği tasarımı S-300 hava savunma sistemi, 1993’te ayrıldığı o dönemki adıyla Çekoslavakya’dan miras kalmıştı.

Reuters haber ajansı Slovakya’nın, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan işgalinden bu yana Ukrayna’ya hava savunma sistemi gönderen ilk ülke olduğunu belirtmişti.

Heger, Slovakya’nın NATO müttefiklerinden bu bağışın karşılığında ek malzeme alacağını belirtmişti.

Rusya ise Batı’nın Ukrayna’ya gönderdiği silahların savaşta meşru hedefler olduğunu kaydetmişti.

Slovakya’ya ABD’den Patriot

ABD Başkanı Joe Biden da yazılı açıklama yaparak Slovakya hükümetine Ukrayna’ya S-300 gönderdiği için teşekkür etmiş, Biden, bu transferi mümkün kılmak ve Slovakya’nın güvenliğinin devamlılığını sağlamak için ABD’nin ülkede bir Patriot sistemi konuşlandıracağını belirtmişti.

Biden, ‘‘Rus ordusu Kiev'i ele geçirme hedefinde başarısız olmuş olabilir, ancak Ukrayna halkına karşı korkunç eylemlerini sürdürüyor’’ diyerek yönetimine Ukrayna ordusuna savunma için ihtiyaç duyduğu gelişmiş silah kapasitesini sağlamakta hiçbir çabadan kaçınmama talimatını verdiğini bildirmişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG