Erişilebilirlik

Ukrayna'da Militanlar Askeri Helikopter Düşürdü


Slovyansk kenti çevresinde mevzilenen Rusya yanlısı silahlı militanlar
Slovyansk kenti çevresinde mevzilenen Rusya yanlısı silahlı militanlar
Ukrayna Savunma Bakanlığı Mi-24 tipi bir askeri helikopterin Slovyansk kenti üzerinde Rusya yanlısı militanların açtığı ateş soncu düşürüldüğünü açıkladı. Açıklamada pilotların sağ kurtulduğu da belirtildi.

Rus yanlısı milislerin kontrolünde olan Ukrayna’nın doğusundaki Slovyansk kentinde hükümet güçleriyle ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar sürüyor.
Rus Interfax haber ajansı Slovyansk’taki ayrılıkçı kaynaklara dayanarak verdiği haberde çatışmalarda 20’den fazla Rusya yanlısı ayrılıkçının öldürüldüğünü bildirdi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da çatışmalarda dört askerin öldürüldüğünü açıkladı.

Yerel medya ise Ukraynalı güçlerin Slovyansk yakınlarındaki bir televizyon kulesini ayrılıkçılardan geri aldığını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna hükümetini askerlerini çekmeye ve siyasi krizi çözme yollarını bulacak diyalogu başlatmak için görüşme masasına oturmaya çağırdı.

Odesa’da Pazar günü yüzlerce Rusya yanlısı militan polis merkezini basarak gözaltına alınan yaklaşık 70 yandaşını kurtarmıştı. Militanlar iki gün önce çoğu Rusya yanlısı militan olmak üzere 42 kişinin öldüğü çatışmalarda gözaltına alınmıştı.

Pazar günü Odesa’yı ziyaret eden Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Rusya’yı, ülkenin doğusunda ve Odesa’da çatışmalar çıkararak Ukrayna’yı yıkmakla suçladı.

Ukrayna’nın önemli Karadeniz limanlarından biri olan Odesa, ülkenin güney ve doğusunu etkisi altına alan Rusya yanlısı ayaklanmadan uzun süre etkilenmemişti.

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı askeri harekâtın süreceğini bildiriyor. Rusya ise bölgedeki Rus nüfustan binlerce yardım çağrısı aldıklarını duyuruyor.

Rusya- Ukrayna sınırında en az 40 bin Rus askeri konuşlandırılmış durumda. Rusya, Ukrayna’da yaşayan etnik Rusları korumak için Ukrayna’ya girme hakkı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG