Erişilebilirlik

"Konvoy Saldırısında En Az 30 Sivil Öldü" 


Ukrayna, bugün ülkenin güneyindeki Zaporijya kentinde Rusya’nın sivil araçlardan oluşan bir konvoya yaptığı füze saldırısında en az 30 sivilin öldüğünü ve yaklaşık 100 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Yetkililer, konvoyun Zaporijya kenti sınırındaki bir araba pazarında toplandığını, akrabalarını ziyaret etmek ve Rusya tarafından işgal edilen bölgeye malzeme teslim etmek üzere Ukrayna'nın kontrolundaki topraklardan ayrılmaya hazırlandığını söyledi.

Zelenski, yaptığı video konuşmasında, son can kaybı rakamlarını vererek, "Düşman güne Ukraynalılar’a yönelik kasıtlı ve kesinlikle hesaplanmış bir cinayetle başladı. Rus ordusu füzelerinin nereyi vuracağını biliyordu" dedi. Zelenski, "Bu, insan olmayanlar tarafından yapıldı. Kanun önünde mutlaka hesap verecekler" diye ekledi.

Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, araba camlarının füze saldırısının etkisiyle patladığını ve etrafa şarapnel parçalarının saçıldığını söyledi.

Saldırı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Zaporijya ve Moskova'nın işgal ettiği diğer üç eyaleti ilhak etmesinden saatler önce gerçekleştirildi.

Yetkililer daha sonra ilhakı kutlamak için Moskova'nın merkezindeki Kızıl Meydan'da bir konser verdi.

Zelenski, "Meydanda şarkı söylediler, Zaporijya'da bunu yaparken orası hakkında konuşuyorlardı. Onlar insan değil" diye konuştu.

Rusya kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığını reddediyor. Zaporijya bölgesindeki Rus yönetimi yetkililerinden Vladimir Rogov, saldırıdan Ukrayna güçlerini sorumlu tuttu.

Zaporijya Emniyet Müdürlüğü’nden patlayıcı imha birimi başkanı Polis Albay Sergey Ujriumov, araba pazarının üç S300 füzesi tarafından vurulduğunu söyledi.

Ujriumov Reuters'e verdiği demeçte, Rus ordusunun "burada işgal altındaki topraklara gitmek için kolonlar oluşturulduğunu bildiğini söyledi. Koordinatları onlardaydı" dedi ve "Bu tesadüfi bir saldırı değil. Tamamen kasıtlı" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG