Erişilebilirlik

Ukraynalılar ABD’de Daha Uzun Kalabilecek


ABD yönetimi, Rusya'nın bir yıl önce işgal ettiği Ukrayna’dan kaçan binlerce kişinin ABD'de daha uzun süre kalmasına izin verdiğini açıkladı. Kararla, Amerika’da bir yıl kalma izinleri yakında sona erecek Ukraynalılar ülkeden ayrılmak zorunda olmayacak.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, uzatmanın “Ukrayna için Birlik” programı başlamadan önce ABD'ye girmelerine izin verilen bazı Ukrayna vatandaşları ve onların birinci dereceden aile üyelerini kapsayacağını duyurdu.

“Ukrayna için Birlik” programı kapsamında ABD’ye gelen Ukraynalılar genellikle ülkede iki yıllık insani "şartlı tahliye" hakkına sahipken, onlardan önce gelenler ise sadece bir yıl kalma iznine sahipti. Yeniden yerleştirme ajansları bir yıllık grupta yaklaşık 20 bin Ukraynalı olduğunu tahmin ediyor.

Savaştan kaçan binlerce Ukraynalı geçen yıl ABD’ye geldi. ABD yönetimi, Ukraynalılar'ın ülkeye kabulü için insani “şartlı tahliye” adı verilen bir program uyguladı. Bu programla, acil insani durum nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan kişilerin ABD’ye gelmesine izin veriliyor.

İç Güvenlik Bakanlığı, duyurunun özellikle 24 Şubat 2022'den 25 Nisan 2022'ye kadar insani şartlı tahliye statüsüyle ABD'ye gelen Ukraynalılar'ı kapsayacağını bildirerek, bu kişilerin uzatma almak için hükümete herhangi bir evrak sunmalarına gerek olmadığını belirtti. Bakanlık önümüzdeki dört hafta boyunca bu kategoriye giren Ukraynalılar'ın durumlarını inceleyecek ve ABD'ye en erken gelenlerden başlayarak değerlendirmeler yapacak.

Ülkelerinden zorla çıkarıldıktan sonra ABD'ye gelen insanlarla çalışan birçok grup, sürenin uzatılmasını savunuyordu. Lutheran Göçmenlik ve Mülteci Hizmetleri Başkanı Krish O'Mara Vignarajah yaptığı açıklamada, uzatmanın binlerce endişeli Ukraynalı'yı rahatlatacağını söyledi.

Vignarajah “En önce gelen Ukraynalı grup için alınan karar, ABD'de yaşama, çalışma ve yeniden yerleştirme yardımına erişim konusundaki yasal hakların devam etmesi ve refahları için kesinlikle çok önemlidir" dedi.

Örgüt ayrıca yönetime gelecekte "kritik insani korumaları" uzatmak için son tarihin bu kadar beklenmemesi çağrısında bulunarak, yaz aylarında ise binlerce Afgan çocuğun insani şartlı tahliye süresinin dolacağına dikkat çekti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG