Erişilebilirlik

Üniversite Öğrencilerinden Temiz Su Projesi


Üniversite Öğrencilerinden Temiz Su Projesi

Dünyada bir milyar kişi temiz suya erişimden yoksun. Dizanteri ve kolera gibi mikroplu su yoluyla bulaşan hastalıklardan ölenlerin sayısı, savaşlarda ölenlerin sayısından daha fazla. Bu kamu sağlığı krizine dikkati çekmek için New York’un önde gelen okullarından biri, dünyanın yoksul bölgelerine temiz su götürmenin yolları üzerine uluslararası bir yarışma açtı. Amerika’nın Sesi yarışmanın finalini sizler icin izledi.



Sivil toplum örgütü Water.org ile işbirliği yapan Hult Uluslararası İşletme Okulu, dünyadaki işletme öğrencilerini önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyon insana temiz su eriştirme yolları bulmaya çağırdı. Yaklaşık bin üniversite başvurdu, altı üniversite finale kaldı. İngiltere’nin tanınmış üniversitelerinden Cambridge’in kazandığı yarışmada küresel ekonomik piramidin en altında yer alan, dünyanın en yoksul toplumlarında cep telefonlarının tuvaletlerden daha yaygın olduğuna dikkat çekildi. Akanksha Hazari Cambridge ekibinden:

Hazari ”Küresel ekonomik piramidin en dibindekiler arasında giderek daha da yaygınlaşan cep telefonlarını, toplumların gerçekten de çok önem verdiği temiz su ve kanalizasyon altyapısı sorununun çözümünde kullanacağız,” diyor.

Yarışmayı kazanan Cambridge ekibi Hult’ın bir milyon dolarlık para ödününün yanısıra Water.org örgütünün ve eski başkan Bill Clinton’un kurduğu kalkınma fonu Clinton Küresel Girişimi’nden de destek alacak. Su sorununa pratik çözümler getiren tüm yarışmacıları kutlayan Clinton, 21‘inci yüzyılın yanıt bulması gereken en önemli sorusunu şöyle açıkladı:

”Yoksul ülkelerdeki su sorununu çözmek için ne gibi bir öneri getirirseniz getirin, çözümünüzü hangi parasal kaynaklarla oluşturmaya çalışırsanız çalışın, esas soru, bu sorunu nasıl çözeceğiniz, iyi niyetinizi gerçek değişime nasıl çevireceğinizdir.”

Akanksha Hazari, yerel telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği içine girip ‘sadık müşteri’ programları oluşturulacağını, bölge sakinleri cep telefonlarını kullandığında telefon şirketinden puan kazanacağını anlatıyor. Puanlar daha sonra paraya çevrilerek temiz su projeleri fonlarına katkıda bulunacak.

Water.org örgütünün kurucusu ve başkanı Gary White, hayırseverliğin önem taşıdığını, ancak yeterli olmadığını söylüyor. White, ”Yeni sermaye kaynakları bulmak gerekiyor. Hayır kurumlarına yapılan bağışlar su sorununu çözmeye hiçbir zaman yetmeyecek. Bu kuruluşların yaptığı yardımlar her zaman büyük çapta olmayabiliyor. Daha fazla ticari sermaye gerekli,” diyor.

Hult İşletme Okulu’nun idari ve akademik kadrosu, yarışmayı kazanan Cambridge Üniversitesi’nin oluşturduğu modelin, ciddi bir sosyal sorunun çözümünde iş çevrelerinin de yer almasının büyük kazanç sağlayacağını gösterdiğini söylüyor. Su projeleri için sermaye sağlayan telekomünikasyon şirketleri aynı zamanda müşteri tabanını genişleterek kar oranlarını arttırıyor.

XS
SM
MD
LG