Erişilebilirlik

Ürdün Kralı Abdullah'tan İsrail'e: 'Tek Yanlı Adımlardan Kaçının'


Kral Abdullah
Kral Abdullah

Ürdün Kralı Abdullah, İsrail’e Filistinliler’in devlet kurmasını önleyecek tek yanlı hareketlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Kral Abdullah, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’la ayrı görüşmeler yaptıktan sonra İsrail’in devam ettirdiği yerleşim inşaatlarına değinen bir yazılı açıklama yayınladı.

Ürdün Kralı ayrıca barış görüşmelerini hedef alan engellerin kaldırılması için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini, aksi takdirde bunun diğer seçeneğinin bölgede savaş ve gerginlik olacağını belirtti.

Öte yandan Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi Mitchell, Filistinlilerin, doğrudan müzakereleri reddetmekle birlikte dolaylı barış görüşmelerine devam etmek istediklerini söyledi.

Filistinliler, doğrudan görüşmelere başlamak için İsrail’in yerleşim inşaatlarını durdurmasını şart koşuyor.

George Mitchell, Kahire’de yaptığı açıklamada hem İsrail hem de Filistinlilerin, kendisinden doğrudan görüşme zemini oluşturmak için dolaylı müzakereleri devam ettirmesini istediklerini belirtti.

İsrail, Filistinlilerden daha bir ay önce başlayan doğrudan barış görüşmelerinden çekilmemesini istiyor. Cumartesi günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve diğer liderler, İsrail yerleşim inşaatlarını dondurmadıkça görüşme masasına dönmeyeceklerini açıklamıştı.

Görüşmeler, geçen hafta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’da 10 aylık geçici inşaat yasağını uzatmama kararı almasının ardından krize girmişti.

İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, görüşmelerden çekilmekle hiçbir şey elde edilemeyeceğini söyledi.

Başbakan Netanyahu’nun Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ı telefonla arayarak görüşmelerin devam etmesini istediğini belirten Regev, ancak süregelen doğrudan görüşmelerle İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir gelecek inşa edilebileceğini vurguladı.

Amerika’nın Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell Kudüs ve Batı Şeria’da dört gün süren temasları sırasında Netanyahu’yu inşaat yasağını uzatmaya iknaya çalıştı ancak başaramadı. Netanyahu, inşaatlara devam etmesi için yerleşimcileri destekleyen aşırı-sağ koalisyon ortaklarının ağır baskısı altında bulunuyor.

Filistin sözcüsü Hüsam Zomlot, İsrail’deki koalisyon hükümeti sorunlarının sadece bir bahane olduğunu savundu.

Başbakan Netanyahu’nun doğrudan görüşmelerden önce inşaat yasağını uygulayabildiğini belirten sözcü Zomlot böyle bir yasağı pekala görüşmeler sırasında da uygulayabileceğini ve de bunu yapması gerektiğini önesürdü. Zomlot, Filistinliler üzerinde bir takım aldatmacalar oynandığını ve kendilerinin kelime oyunlarını kabul etmeyeceğini söyledi.

Amerikalı özel temsilci George Mitchell, Pazar günü Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Mitchell, Amerika’nın barış sürecini yeniden rayına sokmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Hem İsrail hükümeti hem de Filistin yönetiminin kendisinden doğrudan müzakere zemini yaratması için dolaylı görüşmelere devam etmesini istediğini belirten Mitchell, tarafların bu görüşmelerin devamından yana olduklarını, barış sürecinin kesilmesini istemediklerini söyledi.

Mitchell, Arap Birliği Cuma günü Libya’da barış görüşmelerinin kaderini görüşmek üzere toplanmadan önce bir uzlaşma sağlamaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG