Erişilebilirlik

Ürdün Kralı'ndan Dünyaya IŞİD Eleştirisi


Ürdün Kralı'ndan Dünyaya IŞİD Eleştirisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Ürdün Kralı'ndan Dünyaya IŞİD Eleştirisi

Ürdün Kralı Abdullah uluslararası topluluk Suriye’deki aşırı grupları belirlemek için daha çabuk davransaydı IŞİD’in yükselişini önleyebileceğini söyledi. Bu konuda uzmanlar farklı düşünüyor. Amerika'nın Sesi Muhabiri Scott Stearns bu konuda uzman görüşlerini derledi

Ürdün Kralı Abdullah CBS televizyonunda katıldığı programda uluslararası topluluk Suriye’deki aşırı grupları belirlemek için daha çabuk davransaydı IŞİD’in yükselişini önleyebileceğini söyledi.

Kral Abdullah Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşurken alınan önlemleri sürdürmek gerektiğini vurguladı:

“Bugün Suriye, Irak ve diğer ülkeleri hedef alan teröristler küresel bir tehdit oluşturuyor. Uluslararası topluluğun bu grupları kuşatıp yenilgiye uğratmak için ortak bir stratejiye ihtiyacı var.”

Daha önce bir ortak strateji belirlenseydi IŞİD militanları daha kolay yenilgiye uğratılabilir miydi? Amerikalı yetkililer gecikmenin kısmen Amerikan silahlarının yanlış ellere düşmesi kaygısından kaynaklandığını söylüyor.

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann Başkan Obama’nın ılımlı isyancıların savaşa hazır olmadıkları görüşüne katılmıyor:

“Silahlı muhalefeti çiftçiler, tüccarlar ve eczacılar olarak tanımlamak bence çok yanlıştı. Suriye’deki silahlı muhalefetin büyük bölümü asker kökenli.”

Heydemann ılımlı isyancılara yardım edilseydi bugün durumun çok farklı olacağını savunuyor.

“IŞİD’in yükselişini ve Esat rejiminin askeri alanda ilerlemesini önleme açısından başarı sağlayabilirdik. Eğer ılımlı muhalefete daha önce silah verseydik Suriye’de görüşmeler yoluyla çözüm için daha elverişli bir ortam yaratmamız mümkün olurdu.”

Yeni Amerika Güvenlik Merkezi adlı kuruluşun uzmanlarından Nora Bensahil, Amerika daha önce hareket etseydi askeri dengenin değişebileceği görüşüne ihtiyatlı yaklaşıyor:

“Evet, IŞİD’in yükselişini önlemek için birşeyler yapabilirdik ama başka sorunlar, başka konular ortaya çıkar mıydı, bilmiyoruz.”

Uzman, “askeri operasyon Amerika’ya siyasi açıdan zarar verebilirdi” diyor:

“Askeri eylem bizi daha önceden Suriye’deki iç savaşa taraflardan birinin yanında katılma durumuna düşürürdü. Şimdi değerlendirdiğimiz türde büyük bölgesel stratejik güçlüklerle o zaman karşı karşıya kalırdık.”

Sünni Arap müttefikler şu an için Suriye ve Irak’taki hava saldırılarına katılıyor ve Bağdat’taki yeni Şii ağırlıklı hükümeti destekliyor. Amerikan kara birliklerini savaştan uzak tutmak, Irak ordusu ve Başkan Obama’nın şimdi eğitme ve silahlandırma yetkisine sahip olduğu Suriyeli isyancıların mücadele gücünün artmasına bağlı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG