Erişilebilirlik

Uzun Süre Emzirilen Çocuklar Daha mı Akıllı?


Yeni bir araştırma, doğduktan itibaren daha uzun süre anne sütü alan çocukların zeka seviyelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor

Emzirmenin sayısız faydalarına bir yenisi daha eklendi. Yeni bir araştırma, anne sütüyle normalden daha uzun süre beslenen çocukların zeka seviyelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Boston Çocuk Hastanesi’nde anne ve çocuk sağlığını geliştirme çalışmaları kapsamında katılımcı 1300 annenin 3 yaşındaki çocuklarının standart yöntemlerle IQ’su ölçüldü ve dili anlama yetenekleri belirlendi.

Araştırmanın başındaki Profesör Mandy Brown Belfort, doğumdan itibaren ilk bir yıl içinde sadece anne sütü alan bebeklerin, süt tozuyla beslenen bebeklerden ortalama yüzde 2,5 oranında daha fazla dil anlama yeteneğine sahip olduğunun ortaya çıktığını söylüyor:

“Aynı çocuklar 7 yaşına geldiklerinde, sözlü ve sözlü olmayan IQ’larına baktığımızda ise emzirildikleri süreye oranla IQ seviyelerinin 3’te bir oranında arttığını görüyoruz.”

Harvard Tıp Fakültesi Pediatri Bölümü öğretim üyesi Profesör Belfort, emzirmenin hafıza ve öğrenme konularındaki yüksek IQ seviyeleriyle bağlantısı olmadığını söylüyor.

Ancak araştırmacılar anneleri haftada 2 veya daha fazla kez balık tüketen annelerin bebeklerinin de hareket eden objeleri takip etme gibi görsel motor becerilerinin daha iyi gelişim gösterdiğine dikkat çekiyor.

Yani uzmanlar bu noktada anne sütü tüketen cocukların daha yüksek zeka seviyesine sahip oldukları sadece tahmin ediyor. Profesör Belfort şunları söylüyor:

“Anne sütünde bulunan ama henüz ne olduğu keşfedilemediği için formüla mamalarına eklenemeyen bir madde ya da besin öğesinin zeka gelişimine olumlu katkıda bulunduğunu düşünüyoruz.”

Uzmanlar ayrıca annelerin çocuklarını emzirirken, çocuklarıyla kurdukları etkileşimin de zeka gelişimine katkısı olabileceğini düşünüyor.

Uzun süre emzirilen çocukların zeka seviyelerinin artmasıyla ilgili bu çalışmanın sonuçları, Pediatri dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG