Erişilebilirlik

Venezuela’da Asgari Ücretlilerin Kazancı 75 Dolara Çıktı


CARACAS - Asgari ücretin ayda yaklaşık 5 dolara denk geldiği Venezuela’da çalışanların aldığı yemek ve ekonomik savaş primleri 46,8 dolardan 70 dolara çıkarıldı. Karar, asgari ücretin en az 500 dolara çıkarılmasını talep eden emek örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Ayda 5,25 dolarla dünyada net asgari ücretin en düşük olduğu ülke olan Venezuela’da asgari ücretlilerin aldığı maaşta bir değişikliğe gidilmezken, çalışanların aldığı toplam prim miktarı ise 46,8 dolardan 70 dolara çıkarıldı. Böylece asgari ücretle çalışan bir işçinin bir ayda eline geçen toplam para 75 dolara çıkarılmış oldu.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun, yapılan zammın, hükümetinin uluslararası yaptırımlara rağmen “işçi sınıfını korumaya yönelik gösterdiği büyük fedakârlıkların göstergesi” olduğu yönündeki açıklaması çalışanların ve emek örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Emek örgütleri tepkili

1 Mayıs’ta ülke genelinde son dönemlerin en kitlesel gösterilerini yaparak maaşların minimum beş kişilik bir ailenin mutfak masrafı olarak hesaplanan 500 dolara çıkarılmasını talep eden işçiler ve emek örgütlerinin tepkilerine ve bazı yerlerde protestolara neden oluyor.

Kamu Emekçileri Federasyonu (Fedeunep) Başkanı Antonio Suarez yapılan zammın kendileri için tam bir hayal kırıklığı olduğunu, ayrıca zammın net maaşa dokunmadan sadece primlere yapılmasının işçilerin aleyhine olduğunu söylüyor.

Antonio Suarez
Antonio Suarez

VOA Türkçe’ye konuşan Suarez, Venezuela’da işçilerin yaz tatili için aldıkları 2 aylık; Noel’de aldıkları 3 aylık ve işten çıkarken ya da atılırken hesaplanan kıdem tazminatı gibi meblağların ayda bir işçinin eline geçen toplam miktar olan 75 dolar üzerinden değil, net maaş olan 5 dolar üzerinden hesaplandığını kaydetti.

Sendika başkanı “Venezuela’da yaşayan ayrıcalıklı bir kesim krizden etkilenmezken, krizin faturasının işçi ve emekçilere çıkarılması kabul edilemez” diye konuştu.

Ülkede asgari ücretle çalışanların hemen hepsi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışıyor. Resmi verilerin açıklanmadığı ülkede kamu emekçileri sendikaları kamuda istihdam edilenlerin sayısının 2,5 ila 3,5 milyon olduğunu belirtiyor.

En az geliri olan kesim emekliler

Yapılan düzenlemelerden etkilenen kesimlerden biri de aylıklarını asgari ücret üzerinden alan ve sayıları 5 milyonu bulan emekliler. Emeklilere verilen toplam prim miktarının ayda 49 dolara aylık maaşlarının da 5,25 dolara tekabül edeceği açıklandı.

Ayda 54,25 dolarda kalan emekli aylıklarının, Dünya Bankası tarafından aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 57 dolardan daha düşük olması, temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma ihtiyaç duyan yaşlı sayısının artmasına neden oluyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG