Erişilebilirlik

Venezuela'da sağlığa erişim sorunu artıyor


Venezuela'da hastanelerdeki kullanılabilir yatak sayısı son 33 yılda 9 bin 777 azalarak 17 bin 126’ya düştü.
Venezuela'da hastanelerdeki kullanılabilir yatak sayısı son 33 yılda 9 bin 777 azalarak 17 bin 126’ya düştü.

Venezuela’da ekonomik kriz nedeniyle halkın yüzde 90’ından fazlasının sağlık sorunları için özel hastane ve kliniklere gidecek yeterli mali gücü bulunmuyor. Kamuya ait sağlık merkezlerindeyse temizlik ürünlerinden ameliyat malzemelerine, ilaçtan sağlık personeline kadar çok sayıda eksik bulunması halkın sağlığa erişimini olumsuz etkiliyor.

Dünya enflasyon liginde ilk sıralarda olan Venezuela’da enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan ‘kamu harcamalarını en aza düşürme’ politikasının yol açtığı sorunlardan biri de sağlığa erişimde yaşanan zorluklar.

Resmi verilere göre son 25 yılda hastane sayısının 307’den 288’e düştüğü ülkede, hastanelerdeki kullanılabilir yatak sayısıysa son 33 yılda 9 bin 777 azalarak 17 bin 126’ya düştü.

“Sağlık merkezlerinin yüzde 80’i yetersiz”

Venezuela Doktorlar Birliği (MUV) Başkanı Dr. Jaime Lorenzo, ülkedeki durumu “Kamuya ait sağlık merkezlerinde ekip ve ekipmanların bakımı ya da modernleştirilmesi yapılmayınca, bu sağlık merkezleri yetersiz ya da atıl konumda kaldı. Bu duruma, kriz sürecinde çok sayıda yetişmiş sağlık personelinin başka ülkelere göç etmiş olması gerçeği de eklenince, sağlık merkezleri halkın ihtiyaçlarına yanıt veremez hale geldi” diye açıklıyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Lorenzo “Bugün Venezuela’daki laboratuvarların neredeyse yüzde 90’ı, analiz yapmak için gerekli ekip, malzeme, kimyasal veya personele sahip olmadığı için çalışmıyor ya da kısmen çalışıyor. Acil olarak radyografi, rezonans ve tomografi cihazlarına ihtiyaç var. Mevcut olanlara da gerekli bakım yapılmadığı için tam verim alınamıyor. Örneğin bir tomografi yaptıktan sonra ısınan cihaz bozulmasın diye kapatılıp soğuması bekleniyor. Buna hastalık tanısını onaylamak için ihtiyaç duyduğumuz anatomik patoloji ekiplerinin yüzde 80’inin çalışmaması da eklenince doktorların hastalığı teşhis edilebilmesinin ne kadar zor olduğu anlaşılabilir. Bugün ülkedeki sağlık merkezlerinin yüzde 80’inde yeterli hizmet verilemiyor “ diye konuştu.

Hastaneye acil olarak ya da herhangi bir sağlık probleminden dolayı giden hastaların tedavi olabilmeleri için, eksik olan malzemeyi temin ederek doktorlara götürmesi gerekiyor. Yatılı hastalara ihtiyaçlarına göre yemek verilemiyor. Lorenzo hastaların tedavi olmak için kamu hastanesine gitse bile ciddi masraflar yapması gerektiğini, parası olmayanların da tedavi olamadığını kaydediyor.

“Elektrik kesintilerinden geçen yıl 261 hasta öldü”

Sağlık merkezlerinde çözüm bekleyen en temel sorunlar; kronik elektrik ve su kesintileri ile temizlik malzemelerinin bulunmaması.

Araştırmalar geçen yıl elektrik kesintilerinden dolayı hastanelerde yaşamını yitiren hasta sayısının 261 olduğunu ortaya koyuyor.

2019 ile 2022 arasında hastanelerde yaşanan elektrik kesintileri günlük ortalama 1,2 saat. Uzmanlar hastanelerin önemli bir kısmında elektrik jeneratörü olsa da bunların yalnızca yüzde 11’inin çalıştığını belirtiyor.

Sağlık örgütleri hastanelerde deterjan, çamaşır suyu, sabun gibi temizlik malzemelerinin bulunmamasının da hastalar ve ziyaretçiler için ciddi risklere yol açtığını, bebek ölümlerinin artmasının tesadüfi olmadığını kaydediyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre her 4 kişiden birinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu Venezuela’da, sağlık yardımı ilk sırada yer alıyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG