Erişilebilirlik

“Venezuela’da yaklaşık 2 bin 750 yasadışı maden bulunuyor”


Venezuela’da son yıllarda hızla artan yasadışı madencilik, işçi ölümlerinden çevre felaketlerine çok sayıda problemi beraberinde getiriyor. Fotoğrafta Brezilya sınırı yakınlarındaki Bolivar eyaletinde yasa dışı bir maden görülüyor
Venezuela’da son yıllarda hızla artan yasadışı madencilik, işçi ölümlerinden çevre felaketlerine çok sayıda problemi beraberinde getiriyor. Fotoğrafta Brezilya sınırı yakınlarındaki Bolivar eyaletinde yasa dışı bir maden görülüyor

Venezuela’da son yıllarda hızla artan yasadışı madencilik, işçi ölümlerinden çevre felaketlerine, güvenlikten seks köleliğine kadar çok sayıda problemi beraberinde getiriyor.

SOS Orinoco adlı sivil toplum örgütünün yayınladığı bir rapor, ülkede yaklaşık 2 bin 750 yasa dışı maden olduğunu ve suç örgütleri tarafından işletilen bu madenlerin toplamda 173 bin 989 hektarlık bir alana yayıldığını ortaya koyuyor. Bu alan, İstanbul’un yüzölçümünün neredeyse üçte biri.

Brezilya sınırındaki Bolivar ve Amazonas eyaletlerinde yoğunlaşan yasa dışı madencilik faaliyetleri, güvenlik, iş güvenliği ve çevre tehditlerine neden olsa da kriz sürecinde alım gücü düşen bölge halkı için temel geçim kaynağı.

VOA Türkçe’nin ulaştığı, uzun süredir bölgede yasa dışı madencilik sektörünü takip eden ancak güvenlik gerekçesiyle adını vermek istemeyen bir uzman, bu madenlerin daha çok “sindicato” denilen organize suç örgütleri ve üst düzey askerler tarafından işletildiğini söylüyor.

Yasadışı madencilik yapılan yerleşim birimlerindeki kontrolün tamamen bu suç örgütlerinde olduğunu ve kuralların bu örgütlerin belirlediğini anlatan uzman, “Örneğin hırsızlık yapan bir kişi tespit edildiğinde önce uyarılıyor. Bir daha hırsızlık yaparsa öldürülüyor” diye konuştu.

Bölgedeki bu suç örgütlerinin uyuşturucu, petrol ve insan kaçakçılığı; karaborsa, zorla çalıştırma ve fuhuş gibi diğer suçlarla da ilişkili olduğu bildiriliyor.

“Yasa dışı madenlerin nerede olduğunu herkes biliyor”

VOA Türkçe’ye konuşan uzman, “Yasadışı olmasına rağmen otoriteler de dahil olmak üzere herkes bu madenlerin nerede olduğunu bilir. Buralarda binlerce işçi, her sabah elinde matarası, bermuda pantolon, futbol çorabı ve terlikleriyle madenlere gider. Girişte madenleri işletenler tarafından kayıtları alınır, akşamüzeri de toza bulanmış bir şekilde evlerine döner” diyor.

Uzmana göre, çevre şehirlerden çalışmak için gelen ve madenlerin bulunduğu yerde kurulan derme çatma çadırlarda yaşayanlar da var.

Gerekli tedbirlerin alınmadığı yasa dışı madenlerde çökmelerden kaynaklı ölümler de yaşanıyor.

Resmi verilere göre, Venezuela’da bu madenlerde çalışırken Kasım ayında 18, Aralık ayında 10 ve Şubat ayında 16 işçi yaşamını yitirdi.

Venezuela'daki yasa dışı madenlerde çalışmak için çevre şehirlerden gelenler derme çatma çadırlarda yaşıyor. Gerekli tedbirlerin alınmadığı bu madenlerde çökmelerden kaynaklı ölümler meydana geliyor.

Yıkıcı çevresel etkiler

Yasadışı madenciliğin, çok sayıda ağacın kesilmesi, arazi temizliği için basınçlı su pompalanması sonucu toprağın çoraklaşması, ormansızlaşma, cıva kullanımına bağlı olarak nehirlerin ve sudaki canlıların zehirlenmesi gibi çok sayıda yıkıcı etkileri bulunuyor.

Venezuela’da başta Amazon Ormanları’nda olmak üzere bitki ve hayvan türlerinin yanısıra bölge halkına ev sahipliği yapan yaşam alanlarının, yasa dışı madencilik faaliyetleriyle birlikte kontrolsüz bir şekilde tahrip edilmesine rağmen devletin yeteri kadar mücadele vermemesi, sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oluyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG