Erişilebilirlik

Vize ve Sınırdışı Sorunları Aileleri Bölüyor


Vize ve Sınırdışı Sorunları Aileleri Bölüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Anne-babaları vise sorunları yüzünden sınırdışı edilen çocuklar ciddi ekonomik sorunlar ve duygusal travma yaşıyor

Kongre’de görüşülen göçmenlik reformunun en tartışmalı yönlerinden biri sınırdışı edilen kişileri çocuklarının yaşadığı duygusal ve ekonomik sıkıntılar. Amerika’nın Sesi Brooklyn, New York’ta yaşayan bir Filistinli ailenin, annelerinin sınır dışı edilmesinden beri yaşadığı krizi inceledi.

Sınır dışı kararları çoğu kez aileleri bölüyor. 19 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı Janna Hakim ve kız kardeşi Saba, anneleri Fatin’in göçmenlik dairesi memurları tarafından götürülüşünü unutamıyor.

Fatin şimdi Israil işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yaşıyor. Belize üzerinden turist vizesiyle 1989 yılında Amerika’ya gelen Fatin, vatandaşı olduğu Belize’e iade edilmiş. Amerikalı çocuklarını arkada bırakmak Fatin için travmatik bir deneyim olmuş: “Hoşçakal Brooklyn, hoşçakal New York. Lütfen çocuklarıma iyi bak.”

Çocukların babası da yasadışı göçmen ve sakatlığı nedeniyle aileyi geçindirecek durumda değil. Bu yüzden Janna ve Saba çalışarak hem aileyi ayakta tutuyor hem de okula gidiyor.

Janna ailesine yalnızca güçlü tarafını göstermeye çalışıyor: “Kardeşlerime ne kadar üzüldüğümü asla göstermiyorum. Çünkü bana baktıklarında ‘tamam ben de Janna’nın yaptığını yapmalıyım, onun gibi kuvvetli olmalıyım’ demelerini istiyorum. Yoluma devam edip annemi geri getirmeliyim.”

Hayat 16 yaşındaki kardeşleri için zor. Muhammed çekingen ve geceleri sürekli kabus görüyor. Dersleri de iyi değil.

Janna annesinin eve dönmesi için izin çıkacağı konusunda umutlu. Ancak Fatin’in Amerika’ya girmesi yasak. Göçmenlik reformu bunu değiştirebilir.

Janna ise yerel bir üniversiteye devam ediyor ve büyük hayaller kuruyor: “Hayallerimin tek nedeni annem. Bu yüzden avukat olmak istiyorum. Savunma avukatı. Aynı zamanda göçmenlik avukatı olmak istiyorum. Böylece yalnızca anneme değil, başka çocukların annelerine de yardımcı olayım, kimse bizim çektiklerimizi çekmesin istiyorum. Çünkü kimse bunu yaşamayı hak etmiyor.”

2012 yılında 400 binden fazla kaçak göçmen sınırdışı edildi. Filistin asıllı aileyi tek rahatlatan teknolojinin sağladığı kolaylıklar. Brooklyn’de gün batarken Ramallah’da annelerini çocuklarından ayıran bir gün daha geride kalıyor.

Amerika’daki 11 milyon kaçak göçmenin üçte ikisi 10 yılı aşkın süredir bu ülkede yaşıyor. Yarısına yakınının eşi ve çocuğu var ve çocukların çoğu Amerikan vatandaşı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG