Erişilebilirlik

Washington'da Tavuk Yetiştirmek İsteyenler Artıyor


Washington'da Tavuk Yetiştirmek İsteyenler Artıyor
Washington'da Tavuk Yetiştirmek İsteyenler Artıyor

Washington'un merkezinde evlerinin arka bahçesinde tavuk yetiştirmek isteyenlerin sayısında artış görüldü

Başkanlara, senatörlere ve lobilere ev sahipliği yapan Washington’da evlerinin arka bahçesini kümese dönüştürmek isteyenlerin sayısı hızla artıyor. Ancak Washington’da tavuk yetiştirmeye herkesin sıcak baktığını söylemek mümkün değil.

Kongre binasının birkaç kilometre ötesindeki sıra evlerden birinin arkasında Washington’un en farklı sakinleri yaşıyor.Gelişmekte olan ülkelerde arka bahçede tavuk yetiştirmek olağan sayılabilir ancak Amerika’da durum farklı. Yine de Amanda Cundiff böyle düşünmüyor. Los Angeles’ta büyüyen Cundiff, tavuklarla yaşamaya yabancı değil. Cundiff şunları söylüyor:

“Büyük bir kentte, arka bahçesinde Henrietta adlı bir tavuğun yetiştiği bir evde büyüdüm. Benim için kentte tavuk yetiştirmek hiç de komik bir durum değil.”

Tavuklar yemek artıklarıyla besleniyor. Ayrıca sahiplerine taze yuturma sağlıyor. Cundiff, tavuk dışkılarını bahçesinde gübre olarak kullanıyor. Cundiff ve tavukları, Amerika’da yeni başlayan bir hareketin öncüleri. Gıda güvenliğinin ve tarım sanayiinin çevresel etkilerinin kaygı yarattığı bir ortamda yerel olarak üretilen gıdalara rağbet hızla artıyor. Amanda Cundiff anlatıyor:

“Kentte yaşasak da kendi gıdamızı kendimiz üretebiliriz. Yiyeceklerimizin nereden geldiğini bilmemiz çok önemli. Yediklerimiz sadece süpermarketlerden gelmiyor.”

Cundiff’in komşusu da arka bahçesinde tavuk yetiştirmek isteyen Washingtonlulardan.

Kent Yasaları Tavuk Yetiştirmek Konusunda Çok Sıkı

Kent yasalarına göre tavuk kümesleri konutlardan en az 15 metre uzakta olmak zorunda. Konutların bahçeleriyse bunun için oldukça küçük. Amanda Cundiff şunları anlatıyor:

“Yoldan geçen biri, geçen gün komşumu polise ihbar etti. Hayvan kontrol birimi geldi ve tavukları toplayıp götürdü.”

Belediye Meclisi Üyesinden Destek

Cundiff ve komşuları, konuyu Washington Belediye Meclisi’ne taşıdı. Meclis üyesi Tommy Wells konuyla ilgilendi. Wells başlangıçta tepki, sonraysa anlayış gösterdiğini söylüyor:

“Önce çılgınlık olduğunu düşündüm ancak başka kentlerde de tavuk yetiştirenler var."

Amerika’daki bazı kent ve kasabalar arka bahçelerinde tavuk yetiştirmek isteyenlerin işini kolaylaştırıyor. Ancak bazılarına göre Washington’un göbeğinde tavuk yetiştirmek hoş karşılanabilir bir durum değil. Gazeteci Ted Knutson Kongre binasının çok yakınında yaşıyor. Knutson bu konuda farklı düşünüyor:

“Kırsal kesimlerde yaşayanların trafik gürültüsü dinleme derdi yok. Aynı şekilde kent sakinleri de kırsal kesimdeki yaşama aşina değil.”

Knutson hayvanlardan nefret etmediğini ancak tavuk dışkısının fareleri çekeceğini ve hastalık yayacağını düşünüyor.

Belediye Meclisi üyesi Wells, hazırladığı önerinin herkesin içini rahatlatacağı görüşünde.

“Kentte tavuk beslemenin sağlık riski oluşturduğuna dair kanıt yok. Kurallar son derece sıkı. Sağlık Bakanlığı tarafından yılda bir kez denetim yapılıyor.”

Wells’in önerisi, tavuk beslemek isteyenlerin evinin 30 metre civarında yaşayanlara itiraz hakkı tanıyor.

Ancak Ted Knutson, Wells’in siyasi yaşamının tehlikeye girebileceğini söylüyor:

“Wells’in bu önerisine karşı çıkardım. Bence aşırı solda bir fikri savunuyor.”

Wells’in önerisi şimdilik yasama sürecine takılmış durumda.

Amanda Cundiff’se Amerika’nın başkentinde kendi yetiştirdiği tavukların taze yumurtalarını yiyebilen ender kentlilerden biri olmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG