Erişilebilirlik

Washington'da Gösteri Savaşı


Washington’da bugün adeta bir gösteri savaşı yaşandı. Onbinlerce kişi Başkent Washington’a akın etti.

Muhafazakar görüşlü Amerikalı yayıncı Glenn Beck’in organize ettiği “Ülke Onurunun Yeniden Tesisi” mitingi ile Afrika kökenli Amerikalıların haklarını savunan rahip Al Sharpton’un düzenlediği miting aynı gün yapıldı.

28 Ağustos tarihinin Amerikalı siyahlar için özel bir anlamı var. Zira bugün sivil haklar savunucusu Martin Luther King’in ünlü “Bir Hayalim Var” konuşmasını yaptığı günün 47’nci yıl dönümü.

Glenn Beck, Obama karşıtı mitingi için bugünü seçti. Beck, Amerika’nın temel değerlerinin vurgulanması amacıyla yapılan gösterinin siyasi bir amacı olmadığını savunuyor. Ancak Amerika’daki Çay Partisi adlı siyasi hareketin önemli isimlerinden biri haline gelen başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in mitingin ana konuşmacısı olması eleştirilere yol açtı.

Beck’in mitinginde konuşmalar bundan 47 yıl önce Martin Luther King’in konuştuğu Abraham Lincoln Anıtı’nın önünde yapıldı. Palin, konuşmasında “Buraya bir siyasetçi değil bir anne olarak geldim” dedi. Palin, kalabalığa “Amerikalı liderleri, Başkan Lincoln ve sivil haklar savunucusu Martin Luther King’inkine benzer ahlaki değerlerle hareket etmeleri yönünde teşvik edin. Bugünü ülke için değişim günü yapalım” diye konuştu. Palin konuşmasında göstericilere, ismini vermediği bazı liderlerin “ülkeyi tamamen dönüştürmesine” izin vermeyin çağrısı da yaptı.
Glenn Beck’in miting günü olarak bugünü seçmesi ve miting konuşmalarının Lincoln anıtı önünde yapılması sivil haklar savunucularının ağır eleştirilerine neden oldu. Beck ise her ne kadar gösterilerin bugüne denk gelmesini bir rastlantıdan ibaret olduğunu söylese de bu rastlantıyı “takdir-i ilahi” olarak nitelemekten de kaçınmadı.

Washington’da Irk Eşitliği Yürüyüşü

Martin Luther King’i anmak ve ona saygılarını sunmak için Washington’daki bir lisede toplanan bir başka grup daha vardı. “Rüyanın Yeniden Yaşanması” adlı gösteriye katılan binlerce kişi Amerika’nın hala sosyal adalet ve ırk eşitliği konusunda beklenen noktaya gelemediğini savundu. Kalabalık, hakların alınabilmesi için mücadeleye devam sözü verdi. Ardından Başkent sokaklarında yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş ve anma törenini düzenleyen Al Sharpton, aynı gün başka bir gösteri yapan Beck ve destekçilerini ırksal eşitsizliğe dikkati çekmeye çalıştıkları böyle bir günde kendilerine haksızlık yapmakla suçladı.

Kablolu televizyonda yayın yapan C-SPAN’e de konuşan Sharpton, Glenn Beck’in öncülüğünde ağırlıklı olarak Cumhuriyetçi Parti destekçilerinin düzenlediği hükümet karşıtı gösterinin Martin Luther King’in anısıyla örtüşmediğini savundu. Gösteriye katılan bazı Amerikalılar, Beck’in mitingini “ırkçı” olarak niteledi. Washington polisi de iki grup arasında gerginlik yaşanmaması için birçok güvenlik önlemi aldı.

King 47 Yıl Önce Bugün ‘Bir Hayalim Var’ Demişti

Siyah sivil haklar savunucusu King, 47 yıl önce bugün başkent Washington’daki Lincoln Anıtı’nın merdivenlerinden yaptığı konuşmada ünlü ‘Bir Hayalim Var’ sözlerini kullanmıştı.

King’in 28 Ağustos 1963’te yaptığı konuşmayı yaklaşık 250 bin kişinin yerinde izlediği tahmin ediliyor. Göstericiler, King’in önderliğinde düzenledikleri protestoda ırk eşitliği çağrılarını yüksek sesle dile getirmişti.

Amerika’da siyahların yaşam, özgürlük ve hatta mutluluk haklarını olmadığını söyleyen King, konuşmasında “4 çocuğumun bir gün derilerinin rengi yüzünden değil; sadece karakterlerindeki kusurlar yüzünden eleştirilebilecekleri bir ulusta yaşamalarını hayal ediyorum” demişti.

XS
SM
MD
LG