Erişilebilirlik

'Çay Partisi Hareketi Amerika'da Seçim Sonuçlarını Etkileyebilir'


Çay Partisi Hareketi adayı Rand Paul, Kentucky'deki seçmenlerle bir piknikte
Çay Partisi Hareketi adayı Rand Paul, Kentucky'deki seçmenlerle bir piknikte

Amerika’da 2 Kasım günü yapılacak ara seçimler öncesinde yapılan parti ön elemelerinde Çay Partisi Hareketi etkili bir güç olmaya başladı. Hareket’in etkisini adayların kampanya tarzlarında ve seçmenlerin oy tercihinde görmek mümkün.

Kentucky eyaletinde Çay Partisi’nin desteklediği Cumhuriyetçi Parti adayı Rand Paul, Demokrat Partili rakibi Jack Conway ile başa baş gidiyor.

Paul seçmenin artan sağlık sigortası masrafları, otomotiv ve bankacılık sektörlerine verilen kredilerden duyduğu kızgınlık üzerine siyaset yapıyor. Paul’a Çay Partisi de destek veriyor. Çay Partisi daha az vergi ve daha az müdahaleci bir devletten yana:

“Bence bir ülke devlet harcamalarını kısarak büyür. Devletin müdahalesi çözüm değil. Özel sektörün büyümesi için devletin aradan çekilmesi gerekiyor. Özel sektör tek çözüm.”

Paul’un Mayıs ayındaki ön seçimlerde kazandığı zaferde eski Alaska Valisi Sarah Palin’in desteğinin payı var. Bu zafer Çay Partisi’nin de gücünü arttırdı.

Amerika’da Çay Partisi’nin desteklediği isimler, örneğin Delaware’den Christine O’Donnell, Alaska’dan Joe Miller ve Nevada’dan Sharon Engle, Cumhuriyetçi Partili güçlü politikacıları geride bırakıp, Kasım ayındaki seçimlerde aday olma hakkını kazandı.

Ancak bu daha az tanınmış adayların genel seçimlerde de başarılı olup olamayacakları sorusunu gündeme getiriyor.

Yazar Doug Schoen, “Çay Partisi hareketi bu noktada Demokratlar’a mesafeli olduğu kadar Cumhuriyetçiler’e de mesafeli” diyor.

Douglas Schoen ve Scott Rasmussen çay partisi hakkında kitap yayınlayan iki yazar. İki uzman ‘Çay Parti Hareketinin iki partili sistemi kökünden değiştirdiğini’ öne sürüyor Yazarlar Çay Partisi’nin etkisini Kasım seçimlerine taşıyacağını da yazıyor.

Schoen, “Bence Kasım ayında Çay Partisi büyük zafer kazanacak. İki sene önce kimse bu hareketin varolabileceğine inanmazdı. Hele bu kadar etkili olabileceği kimsenin aklına gelmemişti” diye konuşuyor.


CNN televizyonu ile Time dergisinin son araştırmasına göre Kentucky Senato yarışında Rand Paul Demokrat rakibi Jack Conway ile başa baş gidiyor.

Conway’ı destekleyenler Rand Paul’un eyaleti hakkıyla temsil edemeyeceğini savunuyor.

Jody Wassmer, işadamlarından aldığı desteğin Paul’ü öne geçirebileceğini belirtiyor:

“Burası maden eyaleti. Birçok düşük masraflı kömür santralimiz var. Demokratların savunduğu çevre projeleri bu santralleri olumsuz etkileyebilir. Ekonominin zora soktuğu işadamları enerji masraflarının artmasından hoşlanmayacaktır. Paul bu konuda avantajlı.”

Jack Conway ve Rand Paul Ekim ayı içinde üç kez tartışma programına katılacak. Adaylar seçmene politikalarını anlatma ve seçimlerde öne geçebilme fırsatı yakalama şansına sahip olacak.

XS
SM
MD
LG