Erişilebilirlik

Obama'ya Halk Desteğinde Büyük Düşüş


Amerika’da son yapılan kamuoyu yoklamaları Başkan Barack Obama için kötü, kendisine karşı çıkanları bünyesinde toplayan Çay Partisi hareketini başlatanlar için iyi haberler içeriyor. Yeni araştırma Kasım ayında yapılacak ara seçimlerden 4 ay öncesine isabet ediyor.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan son kamuoyu araştırması, Başkan Obama’ya verilen desteğin yüzde 44’e düştüğünü gösterdi. Araştırmaya göre Obama’nın politikalarını beğenmeyenlerin oranı yüzde 48.

Quinnipiac araştırmacısı Peter Brown Obama’ya desteğin son aylarda düşmeye başladığını söyledi.

Brown’a göre, Obama’ya verilen desteğin son aylarda giderek azalması sürpriz değil. Ancak geçen sene yüzde 57 oranındaki desteğin bu yıl yüzde 33 gerilemiş olması, önemli bir değişiklik.

Brown Obama’ya verilen desteğin düşmesinin en büyük nedeninin ekonomi olduğuna işaret etti. İşşizliğin yüksek olması en büyük etken. Ancak başkana destek başka alanlarda da düşüş gösterdi.

Brown, Başkan’ın, ekonomi, dış politika, Afganistan savaşı, petrol sızıntısı olayı ve kaçak gömenlik konularındaki politikalarıyla olumsuz puan topladığını söyledi. Başkan’ın politikalarını beğenmeyen seçmenin sayısı beğenenlerin sayısından daha fazla.

Politikanın bir takım oyunu olduğunu söyleyen Brown, ‘Başkan Demokrat takımın kaptanı. Eğer kaptan iyi iş yapamıyorsa takımın gerisi de yapamıyor demektir’ diye konuştu.

Bu hafta yapılan bir başka kamuoyu yoklaması Çay Partisi hareketine yoğunlaştı. Çay partisi hareketi ara seçimlerde Cumhuriyetçi partinin oylarını arttırmayı hedefliyor.

Geçmiş yıllarda eski başkan Bill Clinton için çalışmış olan Demokratik partili araştırmacılar Stan Greenberg ve James Carville tarafından yapılan yoklamada, her dört seçmenden birinin Çay Partisi adlı hareketi desteklediği ortaya çıktı. Greenberg ve Carville’in belirttiğine göre, bunlardan yüzde 86’sı Cumhuriyetçi parti eğilimli olduklarını söyledi.

Greenberg Çay partisi hareketinin bu yılki Kongre seçiminde büyük etkisi olacağını belirtiyor.

Siyasi uzmanlara göre, Cumhuriyetçiler bu yılki Kongre seçimlerinde büyük oy toplayacak. Hatta Kongre’de çoğunluğun Cumhuriyetçi partiye geçmesi mümkün. Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde edebilmek için 39, Senato’da ise 10 sandalyeye ihtiyacı var.

XS
SM
MD
LG