Erişilebilirlik

Webb Uzay Teleskobu'ndan Yeni Görüntüler


Geçen Aralık ayında uzaya gönderilen dünyanın en gelişmiş teleskobu Webb Uzay Teleskobu’dan yeni görüntüler geldi. Teleskoptan elde edilen ilk görüntüyü dün kamuoyuyla ABD Başkanı Joe Biden paylaşmıştı.

Dünyanın bugüne kadarki en gelişmiş teleskobu olan Webb Uzay Teleskobu yaklaşık 7 aylık yolculuğu ve hazırlık aşamalarının ardından çektiği görüntüleri dünyaya gönderdi.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

Fotoğrafı ilk olarak ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, gördüler. NASA yetkilileri, Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris’e Beyaz Saray’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantının ardından da ABD Başkanı teleskoptan gelen ilk fotoğrafı dün dünyayla paylaştı.

Yayınlanan fotoğrafın evrenin bugüne dek elde edilmiş en derin görüntüsü olduğu ve tam 13 milyar yıl öncesini gösterdiği ifade edildi. Söz konusu görüntünün evrenin “Büyük Patlama” olayının ardından şekillenen görüntüsünü yansıttığı belirtiliyor.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan ilk görüntünün ardından bugün dört görüntü daha yayınlandı. Bunların ham teleskop verilerinden oluşturulması haftalar süren ilk tam renkli ve yüksek çözünürlüklü resimler olduğu belirtildi.

Fotoğrafların her biri NASA tarafından Webb'in ana araştırma alanlarından görüntüler sağlamak ve ilerideki bilim görevlerinin bir ön izlemesini sunmak için seçildi.

Carina Nabula
Carina Nabula

Gökbilimciler Webb'in hassas ayarlarının yapılmasının ardından galaksilerin evrimini, yıldızların yaşam döngülerini, uzak gezegenlerin atmosferlerini ve dış Güneş sistemimizin uydularını araştıran bir dizi bilim projesine başlayacak.

Webb'in bugün yayınlanan yakın çekim resimleri arasında yıldız patlamalarıyla uzaya yayılan iki devasa gaz ve toz bulutu var. Bunlar Dünya'dan binlerce ışık yılı uzaklıkta olan Karina Nebula ve Güney Halka Nebula.

Resimler arasında ilk olarak 1877'de keşfedilen bir diğer galaksi kümesi olan Stephan Beşlisi de yer alıyor.

Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen görüntüler sayesinde Güneş Sistemi dışındaki sistemlerden, gezegenler, yıldızlar ve kara deliklerin oluşumuna kadar çok sayıda konuda önemli bilgiler elde edilmesi umuluyor.

Beyaz Saray’ın paylaştığı bilgilerde Webb Uzay Teleskobu’nun ABD, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada ortaklığında inşa edildiği hazırlık aşamasında 300’den fazla üniversiteden araştırmacıların yer aldığı ve ABD’den 29 farklı şirketin ve dünyanın 14 farklı ülkesinden firmaların da üretim sürecinde yer aldıkları belirtildi.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG