Türkiye’de Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında hazırlanan torba yasa teklifine dijital ortamda kullanılan platformlarla ilgili bazı düzenlemeler de eklendi. Bu kapsamda, ''sosyal ağ sağlayıcılara" gerekli şartları yerine getirmemeleri halinde "erişimi sınırlama" ya da "yavaşlatma" gibi cezalar getirilmesi gündemde.
Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında hazırlanan yasa taslağının son bölümünde internet ortamıyla ilgili düzenlemeler dikkat çekiyor. Bu bölümde "sosyal ağ sağlayıcı'' kavramı gündeme getiriliyor.
"Sosyal ağ sağlayıcı" kavramı, ''sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi verileri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler'' olarak tanımlanıyor.
"Sesli paylaşımların yapıldığı WhatsApp kapsam dahilinde"
Bu tanımlama, internet ortamındaki çok sayıda sosyal etkileşim ve iletişim mecrasını kapsıyor gibi görünüyor. Aksi yönde bir hüküm getirilmezse, Türkiye’de iletişim amaçlı kullanılan pek çok uygulama ve mecranın bu kanun kapsamında değerlendirilmesi mümkün.
Türkiye’de yaygın şekilde kullanılan Twitter, Facebook, Instagram ve YouTube'un yanı sıra, sesli paylaşımların da yapılabildiği WhatsApp, Telegram gibi mecralar da kapsam dahilinde kabul edilecek.
Hatta Corona salgını sebebiyle son dönemde görüntülü toplantılar için kullanılan Zoom gibi uygulamalar da bu kapsamda yorumlanabilecek. Skype uygulaması da sosyal ağ sağlayıcı tanımına giriyor.
"Günlük erişimi 1 milyonu aşanlar temsilci belirleyecek"
Buna göre, Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar, Türkiye'de en az bir kişiyi temsilci olarak belirleyecek ve bunu ilgili makamlara bildirecek.
Bu yetkili kişi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve diğer makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim ya da taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve şahıslar tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılmasından sorumlu olacak.
Sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’deki yetkili temsilcisinin iletişim bilgilerini internet sitesinde ''kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde'' paylaşacak.
"Yavaşlatma" veya "erişimi kısıtlama" cezaları gündemde
Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcıya erişen mecralar, bu şartları yerine getirmezlerse, internetteki erişilebilirlikleri sınırlandırılacak ya da yavaşlatılacak.
Türkiye'de temsilci belirlemeyenlerin ilk aşamada internet trafiği bant genişliği yarı yarıya azaltılacak. Yine temsilci atanmaması halinde ise bant genişliği yüzde 95 oranında düşürülecek.
Kişiler de içerik engelleme talebinde bulunabilecek
Teklif kapsamında sosyal ağ sağlayıcılar, içerikle ilgili olarak şahıslardan gelen şikayetlere 72 saat içinde yanıt vermek zorunda olacak.
Aksi halde yüz bin ile bir milyon lira arasında para cezası uygulanması söz konusu olacak.
Sosyal ağ sağlayıcı, içerik kaldırma veya erişimi engelleme kararlarının uygulanmasıyla ilgili olarak BTK'ya üç ayda bir düzenli raporlarla bildirimde bulunmak zorunda olacak.
Sulh ceza hakimlikleri aracılığıyla alınan içerik kaldırma gibi kararların 24 saat içerisinde uygulanmaması halinde, sosyal ağ sağlayıcı şirketler doğan zararları ödemekle yükümlü olacak. Yani bu düzenlemeyle kişiler, şirketlerden tazminat talebinde bulunabilecek.
"Yurtdışı merkezli olsalar da Türkiye'deki kullanıcı verileri Türkiye'de bulundurulacak"
Sosyal ağ sağlayıcı şirketler, yurtdışı kaynaklı/merkezli de olsalar, Türkiye'deki kullanıcılarıyla ilgili verilerini Türkiye'de bulundurmak zorunda olacak.
Örneğin, İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu sosyal ağ sağlayıcısıyla veya onun temsilciliğiyle ilgili yasal bir girişimde bulunması durumunda, Türkiye’deki kullanıcı bilgilerine erişebilecek.
Türkiye’deki kullanıcılarıyla ilgili verileri Türkiye’de bulundurmayan şirketlere, bir milyon Türk lirasından beş milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilebilecek.