Erişilebilirlik

WikiLeaks kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı


WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, Mariana Adaları’ndan Saipan’da çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.
WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, Mariana Adaları’ndan Saipan’da çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı.

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD Casusluk Yasası’nı ihlal ettiğini kabul ettikten sonra Kuzey Mariana Adaları’ndan Saipan’da çıkarıldığı mahkemece bugün serbest bırakılarak, Avustralya'ya gitti.

Böylece Assange’ın Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yedi yıl ve İngiltere’deki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi’nde geçirdiği beş yıl olmak üzere toplam 12 yıl süren yasal mücadelesi sona ermiş oldu.

Üç saat süren duruşma sırasında Assange, gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak suçunu kabul etti ancak ifade özgürlüğünü koruyan ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliği'nin faaliyetlerini koruduğuna inandığını söyledi.

Assange, "Gazeteci olarak çalışırken, gizli olduğu söylenen bilgileri yayınlamak için kaynağımı bu bilgileri sağlamaya teşvik ettim. Birinci Değişikliğin bu faaliyeti koruduğuna inanıyordum ancak bunun Casusluk Yasası’nın ihlali olduğunu kabul ediyorum” dedi.

ABD bölge yargıcı Ramona V. Manglona ise, Assange'ın suçunu kabul etti ve İngiltere'de hapishanede geçirdiği süreyi dikkate alarak, 52 yaşındaki WikiLeaks kurucusunu serbest bıraktı.

"WikiLeaks çalışmalarına devam edecek"

Assange’ın Amerikalı avukatı Barry Pollack mahkeme dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Assange'ın hiçbir zaman Casusluk Yasası kapsamında suçlanmaması gerektiğine ve gazetecilerin her gün yaptığı bir uygulamayı yaptığına inanıyoruz" dedi. Pollack ayrıca, WikiLeaks'in çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Assange’ın İngiltere ve Avustralya'daki avukatı Jennifer Robinson ise, müvekkilinin serbest bırakılması için yıllardır yürüttüğü diplomasi için Avustralya hükümetine teşekkür etti.

Robinson, "Julian Assange için, ailesi için, arkadaşları için, destekçileri için, bizim için ve dünya çapında ifade özgürlüğüne inanan herkes için artık Avustralya'ya dönebilmesi ve ailesiyle yeniden biraraya gelebilmesi büyük bir rahatlama" dedi.

Assange'ın avukatları Barry Pollack ve Jennifer Robinson mahkeme önünde açıklama yaparken- 26 Haziran 2024.
Assange'ın avukatları Barry Pollack ve Jennifer Robinson mahkeme önünde açıklama yaparken- 26 Haziran 2024.

WikiLeaks, Assange'ın serbest bırakıltan sonra avukatı Robinson'la sarıldığı görülen bir fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta şu anda Avustralya'nın ABD Büyükelçisi olan eski başbakan Kevin Rudd da arka planda görülüyor.

52 yaşındaki Assange, kameramanlar ve fotomuhabirlerinden oluşan kalabalığın arasından soruları yanıtlamadan mahkemeyi terk etti; beyaz bir cipe binerek gazetecilere el salladı. Assange daha sonra özel bir jetle Saipan’dan ayrılarak, vatandaşı olduğu Avustralya’ya gitti.

Assange mahkemeden ayrılırken gazetecilere açıklama yapmadı.
Assange mahkemeden ayrılırken gazetecilere açıklama yapmadı.

Assange, ABD ile hakkındaki casusluk suçunu kabul etmesi şartıyla bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma kapsamında Assange ayrıca, ABD’de yargılanmak yerine Avustralya’ya da yakın olan ABD’nin Pasifik’teki toprağı Mariana Adaları’nda mahkemeye çıkmayı kabul etmişti.

Özel jetin ücreti Avustralya'dan

Julian Assange’ın Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde kaldığı sürede avukatlarından biri olan eşi Stella’dan iki oğlu oldu. Çift, 2022 yılında Londra'daki Belmarsh Hapishanesinde evlendi.

Stella Assange, eşinin serbest bırakılmasını X sosyal medya hesabından “Julian Assange sonunda serbest” sözleriyle paylaştı.

Avustralya hükümeti geçen yıllar boyunca Assange’ın serbest bırakılması gerektiğini savundu. Başbakan Anthony Albanese Assange’ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

ABD'nin Avustralya Büyükelçisi Caroline Kennedy ise, Assange'ın serbest bırakılmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Julian Assange'ın Avustralya'ya dönüşü, uzun süredir devam eden bu zor davayı sona erdiriyor. ABD, bu süreç boyunca gösterdikleri kararlılık ve yardım için Avustralya hükümetine minnettardır" denildi.

Assange’ın İngiltere'den ayrılırken ticari uçuş yapmasına izin verilmediği, bu nedenle özel jetle ülkeden ayrılabildiği basına yansıdı. İngiliz basını, özel jet ücretinin 520 bin dolar tuttuğu ve bu miktarı Avustralya hükümetinin karşıladığını bildirdi.

WikiLeaks nedir?

Assange’ın kurucusu olduğu Wikileaks internet sitesi, 2006 yılında faaliyete geçtikten sonra film endüstrisinden, ülkelerin ulusal güvenliği ve savaşlara kadar birçok konuyu kapsayan binlerce gizli belgeyi yayınladı.

Sitede 2010’da ise, bir ABD askeri helikopterinden çekilen ve 2007’de Irak'ın başkenti Bağdat'ta sivillerin öldürüldüğünü gösteren video tartışmalara neden olmuştu.

WikiLeaks, tutuklanan, hapse atılan ve daha sonra serbest bırakılan eski ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırılan yüz binlerce belgeyi de yayınladı.

Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili binlerce gizli belgede, bu savaşlarda ölen sivillerin kamuoyuna açıklanandan çok daha fazla olduğu ve ABD güçleri tarafından tutulan Iraklı askerlere işkence yapıldığı iddiaları ortaya konulmuştu.

ABD sızdırılan ve yayınlanan belgelerin ülkenin güvenliği için tehdit oluşturduğunu bildirmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG