Erişilebilirlik

Irak Savaşının Gizli Belgeleri Yayınlandı


Irak Savaşının Gizli Belgeleri Yayınlandı
Irak Savaşının Gizli Belgeleri Yayınlandı

Wikileaks sitesi Irak savaşına ilişkin gizli belgeleri yayınladı. Sitenin kurucusu Julian Assange Londra’da bir basın toplantısı düzenledi ve belgeleri sızdırma kararını savundu.

Assange, Irak savaşıyla ilgili 400 bin sayfalık belgenin kamuoyuna açıklanmasıyla daha önce gizli tutulan bilgilerin gün ışığına çıktığını söyledi.

Assange, belgeler arasında savaş alanlarından gelen bilgiler bulunduğuna dikkati çekti. Wikileaks’in kurucusu, hiçbir ismin açıklanmadığını, belgelerde adı geçen kişilerin zarar görmesine yol açabilecek hiçbir bilginin sızdırılmadığını da kaydetti.

Amerikan ordusu gizli belgelerin yayınlanmasını kınadı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, askeri gizli belgelerin kamuoyuna açıklanmasının Amerikan askerlerinin ve Irak’taki müttefiklerin hayatını tehlikeye attığı görüşünü savundu. Sözcü Geoff Morrell, Amerika’nın düşmanlarının, askeri operasyonlar ve taktikler konusunda ayrıntılı bilgi elde etmek üzere bu belgeleri dikkatle okuyacağını da söyledi.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelere göre Irak’ta, Amerikan işgalinin başladığı 2003 Mart ayından geçen yılın sonuna kadar olan dönemde 109 bin Iraklı öldü. Bunlardan yüzde 60’ının sivil Iraklılar olduğu da ortaya çıktı.

Afganistan belgelerini de Wikileaks sızdırmıştı

Wikileaks daha önce de Afganistan savaşıyla ilgili gizli belgeleri yayınlamıştı. 77 bin sayfalık belgelerde Amerikalılarla işbirliği yapan Afgan vatandaşların isimleri de bulunuyordu.

Site yetkilileri, Afganistan savaşıyla ilgili belgelere nasıl ulaştıklarını açıklamadı. Ancak kuşkular ordu istihbaratında çalışan uzman analist Bradley Manning üzerinde yoğunlaşıyor.

Manning, Reuters haber ajansı için çalışan iki Iraklı’nın 2007 yılında bir helikopter saldırısı sırasında öldürülmesini gösteren görüntüleri yayınlamasından sonra askeri yetkililerce gözaltına alındı. Bradley Manning halen gözaltında tutuluyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG