Erişilebilirlik

“Enflasyonu Düşürmek Birinci Önceliğimiz”


WASHINGTON - ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorlukların birçoğunun Rusya’nın Ukrayna’daki “korkunç savaşı”ndan kaynaklandığını söyledi.

Yellen, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun birçok ülkede yüksek olduğuna, büyümenin küresel ölçekte yavaşladığına dikkat çekerek, hükümetlerin bu sorunlarla başa çıkmak için aralarındaki koordinasyonu ilerlettiğini belirtti.

Yellen, ABD ekonomisinin direncini koruduğunu ancak enflasyonun çok yüksek olduğunu kaydederek, “Enflasyonu düşürmek Başkan Joe Biden’ın ekonomide birinci önceliği” mesajını verdi.

Dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi’nin, fiyat artışlarını kontrol altına almak için daha yapmaları gereken işler olduğunu gösterdiğini ifade eden Yellen, enerji tedarikini güçlendirme, konut sektöründeki sorunları ele alma, sağlık bakımı gibi alanlarda yardım sağlama gibi attıkları adımlara değindi ve bunların etkilerinin zaman içinde görüleceğini söyledi.

Yellen, küresel ekonominin bu hafta yıllık toplantılar vesilesiyle biraraya geldiğini belirterek, enflasyonun düşürülmesi, enerji tedarikinin güvence altına alınması gibi zorluklar karşısında kararlı adımlar atmaları gerektiğini kaydetti.

“Ekonomik zorluklara karşı küresel koordinasyon artıyor”

Toplantıların, aralarındaki koordinasyonu arttırmak açısından faydalı geçtiğini ifade eden Yellen, “Makroekonomik daralmanın etkilerinin gelişmiş ekonomilerden dünyanın geri kalanına sıçraması konusunda dikkatliyiz. Bu hafta bizim daha iyi bilgilenmemizi ve koordine olmamızı sağladı. Ülkelerimizde yapmamız gerekenler konusunda kararlıyız. Ortak zorluklarımızı ele almak için sergilediğimiz toplu çabada birlik halindeyiz” diye konuştu.

ABD'de Perakende Satışlarda Enflasyon Etkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00


Yellen, ABD ve ortaklarının Rusya’nın “yasadışı ve ahlaksız savaşı”na daha önce eşi görülmemiş düzeyde ve koordineli şekilde karşılık vermeye devam ettiğini söyledi.

“Rusya’nın saldırganlığına karşı dünyanın hızlı ve çok taraflı yanıtı işe yaradı. Rusya düşük kalitede askeri ekipman için İran ve Kuzey Kore gibi son çare niteliğindeki tedarikçilere yönelmek zorunda kaldı” diyen Yellen, Rusya’ya ayrıca mali açıdan derin darbe vurduklarını, Ukrayna’ya kritik yardımlar sağladıklarını belirtti.

“Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyata henüz karar verilmedi”

Yellen, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına son şeklini verip bunu uygulamaya kararlı olduklarını da kaydetti. Bu politikanın gelişmekte olan ülkelere faydalarının olacağını, ayrıca küresel enerji fiyatlarını istikrarlı hale getirmeye katkı sağlayacağını ifade eden Yellen, tavan fiyat düzeyine henüz karar verilmediğini, koalisyondaki diğer ülkelerle birlikte belirli kriterlere göre bu kararı vereceklerini söyledi

ABD Maliye Bakanı Yellen, kırılgan ülkeleri desteklemeleri gerektiği, gıda güvenliği krisiyle başa çıkmanın kritik önem taşıdığını, G20’nin düşük gelirli ülkelere borç yardımı sözlerinin yerine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

IMF Başkanı: “Politikaları sıkılaştırmak doğru adım”

IMF guvernörler kuruluna tavsiyelerde bulunan Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) de bugün toplandı. Toplantıda konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Şu anda en önemli yapılacak iş enflasyonu düşürmek” dedi.

IMF’nin küresel büyüme tahminini son 12 ayda dördüncü kez düşürdüğünü hatırlatan Georgieva, küresel büyümenin yüzde 2’nin de altına düşmesi ihtimalinin yüzde 25 olduğunu belirtti.

Georgieva, merkez bankalarının hızla politikaları sıkılaştırdığını ve bunun, her ne kadar büyümeyi yavaşlatsa ve işsizliği arttırsa da doğru bir adım olduğunu ifade etti.

Hedefi iyi belirlenmiş tedbirlerle, artan gıda ve akaryakıt fiyatlarının etkisinden kırılgan hane halklarını korumanın öncelik olması gerektiğini vurgulayan IMF Başkanı, yine sürekli vurgulandığı gibi, para politikasının maliye politikasıyla zıt değil birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.

Georgieva, enflasyonu körüklemekten kaçınmak için her türlü yeni harcamanın tasarruf tedbirleri ya da yeni gelirlerle dengelenmesi gerektiğini de vurguladı.

Hükümetlerin önünde “çok dar bir yol” bulunduğunu, “hata payı lüksünün” olmadığını ifade eden Georgieva, “Eğer yanlış adım atarsanız, bugünün zorlukları ileride daha kötü sorunlara dönüşür” uyarısında bulundu.

Rusya ortak bildiriyi bloke etti

Toplantının ardından IMFC'ye başkanlık eden İspanya Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, IMF üyesi ülkelerin oy birliğine yakın bir çağrıyla Rusya’dan Ukrayna’daki savaşını sonlandırmasını istediğini söyledi.

Calvino düzenlediği basın toplantısında, savaşı enflasyonu körükleyen ve küresel ekonomiyi yavaşlatan başlı başına birinci neden olarak niteledi.

Rusya’nın, bir kez daha toplantıdan sonra ortak bildiri yayınlanmasını engellediğini kaydeden Calvino, “Rusya’nın engellemesi yüzünden bildiride ortak mutabakatı sağlayamamış olmamızdan üzüntü duyuyorum. Savaş, büyümeyi yavaşlatan ve enflasyonu, kırılganlığı, enerji ve gıda güvensizliğini doğuran başlı başına en önemli unsur” ifadesini kullandı.

“Küresel toparlanma yavaşlıyor”

Ortak bildirinin Rusya tarafından engellenmesi nedeniyle toplantı sonrası “IMFC Başkanı’nın Açıklaması” başlığıyla bir bildiri yayınlandı.

Bildiride, küresel toparlanmanın, yüksek seviyede belirsizliklerin olduğu bir dönemde yavaşladığına işaret edilerek, “Çok sayıda şokun vurduğu küresel ekonomi ciddi zorluklarla karşı karşıya. Görünüm Nisan ayındakinden daha zor bir vaziyette ve aşağı yönlü risklere maruz durumda” değerlendirmesi yapıldı.

Böylesi bir küresel tabloda, makroekonomik ve küresel mali istikrarı muhafaza etmek için uygun iç politikalar ve yoğunlaştırılmış çok taraflı işbirliğinin gerekli olduğu vurgulanan bildiride, “Önceliklerimiz enflasyonla savaşırken ve en kırılgan nüfusları korurken, aynı zamanda da borç sürdürülebilirliğini, büyümeyi ve makro-finansal istikrarı korumak ve diğer kırılganlıkları idare etmek” denildi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG