Erişilebilirlik

Yemen'de ateşkes konusunda adım atılıyor


Yemen'de çatışmalar 8 yılı aşkın süredir devam ediyor.
Yemen'de çatışmalar 8 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi, ülkede yıllardır çatışan tarafların ateşkes konusunda adım atmaya hazır olduklarını dile getirdi. Yemen’de Suudi Arabistan destekli hükümet güçleriyle İran destekli Husiler 2015 yılından bu yana savaşıyorlar.

Yemen’in kuzeyinde kontrolü elinde tutan Husiler 2015 yılından bu yana hükümet güçleriyle çatışma halindeler. Çatışmalar neticesinde bugüne dek yüzbinlerce kişi hayatını kaybederken Yemen halkının yüzde 80’ini de yardıma muhtaç hale geldi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tarafların ülke çapında ateşkesin uygulanması, Yemen'deki yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve BM himayesinde kapsayıcı bir siyasi sürecin yeniden başlatılması için hazırlıkların yapılması amacıyla bir dizi tedbir alma taahhüdü memnuniyetle karşılanmaktadır" denildi.

Açıklamada ayrıca Grundberg'in "BM himayesinde bu taahhütleri içeren ve bunların uygulanmasını destekleyen bir yol haritası oluşturmak üzere taraflarla temaslarda bulunacağı" belirtildi.

BM açıklamasında yol haritasının ateşkesin yanı sıra iki tarafın petrol ihracatına yeniden başlama, tüm kamu sektörü maaşlarını ödeme, Taiz ve Yemen'in diğer bölgelerinde yolları açma ve "Sanaa Havaalanı ve Hudaydah limanı üzerindeki kısıtlamaları daha da hafifletme" taahhütlerini de içereceği ifade edildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, 2014 yılında Yemen'in uluslararası alanda tanınan ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen hükümetini başkent Sana'da deviren Husi hareketine karşı sekiz yıldan uzun bir süre önce müdahalede bulunuyor.

Eylül ayında Husi yetkilileri savaşın başlamasından bu yana ilk kez Riyad'ı ziyaret etti. Bu ziyaret, Umman'ın arabuluculuğunda Riyad ve Sanaa arasında BM barış çabalarına paralel olarak yürütülen ve Suudi elçilerin Nisan ayında Sanaa'yı ziyaret ettiği ilk tur istişarelerin ardından gerçekleşti.

Barış girişimleri, Suudi Arabistan ve İran'ın, Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmayla ilişkilerini yeniden kurmayı kabul etmelerinin ardından ivme kazandı. Yemen'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması Orta Doğu'nun istikrara kavuşmasında bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

Forum

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG