Erişilebilirlik

Yemen Devlet Başkanı Muhalefetle Görüşmeyi Kabul Etti


Yemen Devlet Başkanı Muhalefetle Görüşmeyi Kabul Etti
Yemen Devlet Başkanı Muhalefetle Görüşmeyi Kabul Etti

Yemen devlet başkanı Ali Abdullah Suudi Arabistan’da muhalefet temsilcileriyle görüşmesi için Körfez Ülkeleri Konseyi tarafından yapılan daveti kabul ettiği bildiriliyor.

Batılı haber ajanslarına göre bazı muhalefet grupları görüşme önerisini memnunlukla karşıladı

Öteyandan Yemen’de üçüncü gününe giren çatışmalarda en az üç kişi öldürüldü.

Askeri yetkililer, başkent Sana’da göstericileri destekleyen ordu birliklerinin devlet başkanı Ali Abdullah Salih’e sadık aşiret üyeleriyle çatıştığını bildirdi.

Bazı komutanlar, Salih’e karşı çıkarak göstericilerin yanında yer aldıklarını açıklamıştı. Bu komutanlardan General Ali Muhsin el-Ahmar Sana’daki olayı, kendisine yönelik suikast girişimi olarak niteledi.

Bu arada görgütanıkları dün 15 kişinin öldüğü güneydeki Taiz kentinde sivil polislerin göstericilere yine ateş açtığını bildiriyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Taiz kentinde barışcı göstericilere karşı makinalı tüfeklerle ateş açılması gibi aşırı güç kullanıldığı yolundaki haberlerin büyük kaygı uyandırdığını açıkladı.

Yemen devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in çekilmesi yolunda uluslararası baskılar artıyor. Avrupa Birliği Dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton, geçiş döneminin hemen başlatılması gerektiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Yemen’deki olayları “dehşet verici” olarak niteledi. Amerika’nın, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’e istifa etmesi için baskı yaptığı belirtiliyor.

New York Times gazetesi Amerika’nın Salih’e verdiği desteği çektiğini ve iktidarı bırakması için pazarlık yaptığını bildirdi. Gazeteye göre Adı gizli tutulan Amerikalı ve Yemenli yetkililer, Amerika’nın yaklaşık bir haftadır Salih’e desteği çektiğini söylüyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı haberi doğrulamaktan kaçındı.

Yemenli muhalif bir lider de, Amerikalı ve Avrupalı diplomatların, Yemen’de değişim için hem devlet başkanıyla hem de muhalefetle görüştüklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG