Erişilebilirlik

Yemen'de Ateşkes Kapsamında Husiler Çekilmeye Başladı


Yemen’de Birleşmiş Milletler liderliğinde varılan anlaşma çerçevesinde Husiler Hudeyde kentindeki güçlerini planlanan noktalara çekmeye başladılar. Gelişme BM kaynakları ve Husilerin sözcüsü tarafından da doğrulandı.

BM’nin girişimiyle İran destekli Husilerle Suudi destekli Yemen hükümeti arasında varılan anlaşmaya göre Husiler liman kenti Hudeyde'deki güçlerini çekiyorlar.

Emekli Hollandalı General Patrick Cammaert, BM ekibinin başındaki isim olarak Hudeyde'de anlaşmaya uyulmasına ilişkin koşulları denetliyor.

Anlaşma dahilinde Hudeyde'ye giden uluslararası gözlemciler de çekilme işlemini denetliyorlar. Söz konusu gözlemciler ve Yeniden Konuşlandırma Koordinasyon Komisyonu geçen hafta şehirdeki denetim çalışmalarına başladı.

Birleşmiş Milletler’den bir yetkili Husiler’in güçlerini dün gece itibariyle çekmeye başladıklarını doğruladı.

Husilerin sözcüsü de kendi televizyon kanallarına yaptığı açıklamada, “İsveç’te vardığımız anlaşma uyarınca güçlerimizin Hudeyde içerisindeki yeniden konuşlandırılması başladı” dedi.

Buna karşın Yemen hükümeti güçlerinin de çekilme işlemlerine başlayıp başlamadıklarına dair bir bilgi henüz bulunmuyor.

Söz konusu anlaşma 5 yıldır devam eden Yemen’deki savaş açısından gerçek anlamda bir kırılma noktası oldu. Anlaşma 18 Aralık tarihinde yürürlüğe girdi.

5 yıldır savaşın devam ettiği ülkede nüfusun yarısından fazlası gıda ve temel ihtiyaç maddeleri eksikliği nedeniyle ölümle karşı karşıya.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG