Erişilebilirlik

Yemen’de Militanlarla Çatışmada 30 Kişi Öldü


Bölge el Kaide’nin kalesi olarak bilinen Abyan yakınlarında. Yetkililer militanların bu sabah askeri bir karakola saldırdığını ölenlerin 17’sini asker olduğunu açıkladı. Saldırıyı üstlenen Ansar el Şeria adlı grup, aybaşında, Taiz’de, Amerikalı bir öğretmeni öldürmüştü.

İki hafta önce ülkenin güneyinde yapılan bir hava operasyonunda en az on şeriatçı militanın öldürülmüştü.

Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevden ayrılmasıyla sonuçlanan toplumsal karışıklıklar şeriatçı, ayrılıkçı ve bölücü örgütlere faaliyetlerini artırma fırsatı verdi.

1990 yılına kadar Kuzey ve Güney Yemen adıyla iki ayrı ülke olan Yemen, yıllardır güneyde ayrılıkçı gruplar, kuzeyde Şiiler ve ülke genelinde el Kaide militanlarının şiddet eylemlerine sahne oluyor.

Şii-Sünni gerilimi, Güney Yemen’in tekrar bağımsızlık istemesi ve ek Kaide’nin Yemen’i eylemleri için merkez seçmek istemesi ülkede barış ve istikrarı tehdit ediyor.

İki yıl içinde, yeni anayasa hazırlandıktan ve silahlı kuvvetler içinde yapısal değişiklikler tamamlandıktan sonra seçimlere gidilecek.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Yemen’de 140 çocuğun canını alan kızamık salgınına karşı büyük bir aşı kampanyası aştı. Örgüt yetkilileri, geçen yılsonunda başlayan salgına karşı şimdiye kadar 4,000 kişinin aşılandığını bildirdi. BM doktorlarına göre Yemen’de kızamıktan ölümlerin çok yüksek olmasının başlıca nedeni çocukların besin yetmezliği çekmesi.

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, kampanya sırasında 4 milyon çocuğu aşılamak istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG