Erişilebilirlik

Yemen’de Sünni-Şii çatışması


Yemen’de Sünni-Şii çatışması
Yemen’de Sünni-Şii çatışması

Yemen'in kuzeyindeki Saada bölgesinde bir Sünni din okuluna saldıran Şii isyancıların en az 21 kişiyi öldürdüğü, yaklaşık 50 kişiyi de yaraladığı açıklandı.

Yerel güvenlik yetkilileri ve Sünni halk yabancı haber ajanslarına Houthis adıyla bilinen Şii isyancıların Damaj kasabasını top ateşine tuttuğunu bildirdi. Ateş açılan hedefler arasında Sünni Selefi mezhebi tarafından yönetilen bir okulun da bulunduğu belirtildi.

Saada bölgesinre çoğunlukta bulunan Şii Zeydi mezhebi, Selefeleri tehdit olarak görüüyor. Son haftalarda iki taraftan militanların çarpışması üzerine yerel aşiretler bir ateşkes anlaşmasına varılmasına çalışmıştı.

Ülkenin kuzeyinde yıllardır Yemen hükümetine karşı ayaklanan Şii isyancılarla geçen yıl bir ateşkes anlaşması sağlanmıştı.

Öteyandan Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Cumartesi akşamı Suudi Arabistan'dan başkent Sanaa'ya döndü.

Salih, Körfez İşbirliği Konseyi’nin yetkilerini yardımcısına devretmesini öngören anlaşmayı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da imzalamıştı.

33 yıldır ülkeyi yöneten Salih, Konsey’in planını daha önce üç kez kabul etmiş ancak üçünde de imzalamaktan vazgeçmişti.

Yemen’de göstericiler yaklaşık 10 aydır Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in istifasını istiyordu.

Riyad anlaşması Salih’e dokunulmazlık tanıdığı için rejim karşıtları tarafından protesto edildi.

Öteyandan yönetimi Salih'den devralan yardımcısı Abid Rabbo Mansur Hadi, devlet başkanlığı seçimlerini 21 Şubat'ta yapalacağını açıkladı,

XS
SM
MD
LG