Erişilebilirlik

Yemen’de Son 24 Saat İçinde 50 Kişi Öldü


Yemen’de Son 24 Saat İçinde 50 Kişi Öldü
Yemen’de Son 24 Saat İçinde 50 Kişi Öldü

Yemen’de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı kuvvetlerle muhalefet arasında çatışmalar devam ediyor.

Başkent Sana’da sabaha kadar süren çatışmalarda asker ve sivil en az 24 kişinin öldüğü öğrenildi. Çatışmalar Salih’e bağlı birliklerle ona karşı cephe almış Haşid aşireti üyeleri arasında yoğunlaşmış durumda.

Yemen Savunma Bakanlığı aşiret lideri Sadık El Ahmar ve kardeşlerinin tutuklanmasını talep etti. El Ahmar tutuklama kararını ciddiye almadı, Salih’i ülkeyi iç savaşa sokmakla suçladı.

Muhalefet 33 yıldır iktidarda bulunan Salih’in görevinden ayrılmasını istiyor.

Bu arada Amerika, vatandaşlarından Yemen’den ayrılmalarını istedi ve diplomatlarının çoğunu geri çekti. Amerikalı yetkililer iç savaşla birlikte terör eylemi ihtimalinin de giderek arttığını söylüyor.

Ali Abdullah Salih'in iktidarı yardımcılarından birine devretmesini öngören anlaşmayı imzalamayı üçüncü kez reddetmesi üzerine Haşid aşireti muhalefet tarafına geçmişti.

Siyasal gözlemciler Sadık El Ahmar’ın Salih’e çok ciddi bir rakip olduğu görüşünde. Kuzeydeki güçlü Haşid aşiretinin lideri Şubat ayına kadar Salih’in iktidar partisinden milletvekili idi. El Ahmar, aynı aşiretten olan Salih’in göstericilere baskıyı artırması üzerine görevinden istifa ederek muhalefete katılmıştı. El Ahmar, Sana’da 50 göstericinin Salih yanlısı silahlı kişiler tarafından öldürülmesinden Devlet Başkanı’nı şahsen sorumlu tutuyor.

Aşiret lideri, Salih’i yalancı olarak niteledi ve ülkeden yalınayak kaçmak zorunda kalacağını söyledi.

Salih’in imzalamayı reddettiği anlaşma 30 gün içinde görevini yardımcılarından birine devretmesi koşuluyla Ali Abdullah Salih’e cezai soruşturmadan dokunulmazlık tanınmasını öngörüyordu.

XS
SM
MD
LG