Erişilebilirlik

Yemen’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Bombalandı


Başkent Sana'da çatışmalar bütün gece devam etti
Başkent Sana'da çatışmalar bütün gece devam etti

Yemen başkenti Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın hükümete başkaldıran aşiret üyelerinin saldırısına uğradığı ve Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yaralandığı bildiriliyor.

Bombardımanda Başbakan ve Meclis Başkanı’nın da yaralandığı, cumhurbaşkanlığı muhafızlarından ölenler olduğu öğrenildi. Haberlerde Salih’in yarasının ciddi olmadığı ve önümüzdeki saatlerde halka hitap edeceği belirtiliyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in kuvvetleriyle rakibi Sadık el Ahmar’a bağlı silahlı aşiret üyeleri arasında çatışmalar sürüyor.

Dört gün önce başlayan ve dün gece de sabaha kadar devem eden yoğun çatışmalarda en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Bu sabah muhalefete ait bir TV istasyonunun imha edildiği, çatışmaların kente yayıldığı ve civardaki köy ve kentlerden başkente silahlı aşiret üyeleri aktığı öğrenildi.

Yemen şu anda üç ayrı çatışmaya sahne olmuş durumda. Birincisi Sadık el Ahmar ile Ali Abdullah Salih, ikincisi demokrasi eylemcileriyle polis ve asker, üçüncü ise Zincibar’da, kenti ele geçirmeye çalışan dinci militanlarla ordu arasında.

Dün Taiz’de güvenlik kuvvetleri hükümet karşıtı gösteri yapan halkın üzerine yine ateş açtı. Kentte son günlerde 25 kişi öldü.

Şu anda başkent Sana’nın güneyi Cumhurbaşkanı’nın, kuzeyi ise Sadık el Ahmar’ın adamlarının kontrolü altında. Kent sokaklarının bomboş olduğu, 10 kilometre uzaktaki havaalanının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor.

Başkan Barack Obama’nın terörizmle mücadele özel temsilcisi John Brennan Yemen’deki durumu görüşmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti.

Brennan 33 yıldır görevde bulunan Yemen Cumhurbaşkanı Salih’e istifa etmesi için baskı yapacak.

XS
SM
MD
LG