Erişilebilirlik

Yemen'de Yine Hastane Vuruldu 4'ü Çocuk 7 Kişi Hayatını Kaybetti


Arşiv foto
Arşiv foto

Yemen’de kırsal bölgedeki bir hastanenin, Salı günü bir hava saldırısında hedef alınmasının ardından Save The Children örgütü 7 kişinin öldüğünü 8 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hastanelerde destek için çalışmalar yapan yardım örgütü Save The Children’dan yapılan açıklamada, ölenlerden 4’ünün çocuk olduğu belirtildi.

Açıklamada, hastanenin yanında yer alan benzin istasyonunun vurulması nedeniyle hastane binasının ağır hasar gördüğü ifade edildi.

Hedef alınan benzin istasyonuyla hastane binası arasında sadece 50 metre mesafe olduğu belirtildi.

Saldırının hastanenin yeni açıldığı sabah saatinde yapıldığı dolayısıyla binada bir yoğunluk olduğu ifade edildi.

Ölenler arasında bir hastane çalışanı, bir güvenlik görevlisi ve iki hastane personelinin çocukları da bulunuyor.

Save The Children örgütü bu hafta başında yaptığı açıklamada da geçen yıl sadece bir ay da 37 Yemenli çocuğun bombardımanlar nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yaralandığını duyurmuştu.

Örgütün yöneticisi Helle Thorning-Schmidt yaptığı açıklamada “Bu çirkin saldırı nedeniyle şoke olduk ve dehşete düştük” dedi.

Thorning-Schmidt, “Nüfusun yoğun olduğu bölgede bir hastaneye yapılmış bu gelişigüzel saldırıda masum çocuklar ve sağlık çalışanları hayatlarını kaybettiler. Bu tarz saldırılar uluslararası kuralların ihlalidir” dedi.

Thorning Schmidt vurulan hastanenin kendilerinin destek verdiği birçok hastaneden biri olduğunu söylerken gün geçtikçe Yemen’de savaşan tarafların, daha da çok savaş kurallarını ihlal ettiklerini söyledi.

Yemen’deki çatışmalar, İran destekli Husilerin başkent Sanaa’da denetimi 2014 yılında ele geçirmesi ve Abid Rabbu Mansur Hadi hükümetini devirmesiyle başladı.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon 2015 yılından bu yana Yemen’de Husilerle çatışıyor.

Suudilerin gerçekleştirdiği hava operasyonlarında bugüne dek defalarca okullar, hastaneler, düğün törenleri vuruldu ve binlerce Yemenli hayatını kaybetti. Husiler de uzun menzilli füzelerle Suudi Arabistan’ı ve Kızıldeniz’deki gemileri hedef aldılar.

Arap dünyasının en fakir ülkesi Yemen’deki savaşta binlerce sivilin hayatını kaybetmesinin yanısıra milyonlarca kişi de açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardımlar Şefi Mark Lowcock, 24 milyonluk Yemen nüfusunun yüzde 80’inin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu yaklaşık 10 milyon kişinin de açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Save The Children yöneticisi Thorning-Schmidt de yaptığı açıklamada bu savaşın taraflarına silah satışının askıya alınması ve savaşın sona ermesi için diplomatik çabaların artması çağrısında bulundu ve “Çocuklara yönelik bu savaşı durdurmak zorundayız” dedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG