Erişilebilirlik

Yeni ABD Kongresi’nde Zengin Çeşitlilik


Yeni ABD Kongresi’nde Zengin Çeşitlilik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
Yeni Amerikan Kongresi, Amerikan tarihinde bugüne kadar toplumun her kesimini yansıtan, çeşitlilik açısından en zengin kongresi. 6 Kasım seçimleri, etnik köken, dini inanç ve cinsel tercih konularında tabuları yıkan bir Kongre oluşturdu. 200 Demokrat Kongre üyesi arasında, ilk kez kadınlar ve azınlıkları temsil edenler beyaz erkek milletvekillerinden daha çok. Özetle, bu Kongre oluşumuyla tarihe geçecek.

Kongre, yeni seçilmiş bir milletvekili veya senatör için ürkütücü olabilir. Üstelik bu yeni üye, tekerlekli sandalyedeyse.

Temsilciler Meclisi üyesi Tammy Duckworth, Irak’ta Blackhawk helikopterine bomba isabet ettiğinde iki bacağını kaybetmiş.

Duckworth, Kongre’ye seçilen ilk kadın eski muharip ve doğum yeri Tayland olan ilk milletvekili. 6 Kasım seçimlerini kazanan milletvekilleri Amerikan toplumundaki çeşitliliği çok daha iyi yansıtıyor. Bu, Kongre’nin bugüne kadarki en renkli dönemi.

Duckworth, “Bu çok güzel bir gelişme. Toplumun bir yansıması. Çok çeşitlilik var. En büyük gücümüz de bu. Çok çeşitli kesimleri temsil ediyoruz,” diyor.

Tulsi Gabbard Hawaii milletvekili ve aynı zamanda Kongre’nin ilk Hindu üyesi. Sean Maloney ise eşcinsel.

Maloney, “Artık bugüne kadar sesleri duyulmayan grupların sesini duyuracak bir Kongre’miz var. Bu da çok olumlu bir gelişme,” diyor.

Amerika beyazlar tarafından kuruldu. Kurucuların hepsi erkekti. Bugünse Kongre’de beyaz Demokrat erkek milletvekilleri azınlıkta.

Cato Enstitüsü uzmanı John Samples, “zaman değişti” diyor: “Sistemin böyle işlemesi gerekiyor. Ülke değişiyor, demografi değişiyor, siyasetin de değişmesi çok doğal.”

Cumhuriyetçiler arasındaysa çeşitliliği gösteren bir değişiklik yok. 36 yeni milletvekilinin hepsi beyaz ve sadece 3’ü kadın. Kongre’ye yeni seçilen Roger Williams’a göre, önemli olan hedefe ulaşmak: “Kongre’ye aynı gemiyle gelmedik ama hepimiz aynı gemideyiz.”

Ancak “aynı gemi” olgusu, bütün Kongre üyelerini değişen seçmen tabanları yüzünden farklı grupların sorunlarına eğilmeye zorluyor.

Uzmanlara göre, Kongre’nin yeni dönemde geçireceği yasa tasarıları büyük olasılıkla Amerika’nın yeni yüzünü yansıtacak ve Kongre’de çok farklı konularda tartışmalar yapılacak.

Bu açıdan yeni Kongre’yi zor günler bekliyor. Önümüzdeki haftalarda Amerika’nın hızla büyüyen borçları, silah satışlarının kontrol altına alınması önerileri ve göçmenlik reform tasarısı gündeme gelecek.

Amerika’nın 113’üncü kongresi olan yeni kongre, ülkenin 16 trilyon 400 milyar dolarlık borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili yeni tartışmalara sahne olacak.

Demokrat Başkan Obama, sınırın yükseltilmesi konusunda Kongre’yle pazarlık yapmayacağını söylerken, Cumhuriyetçiler hükümet harcamalarının kesilmesi konusunda Başkan Obama’dan daha fazla ödün alabilmek amacıyla bu tartışmayı gündemde tutmaya kararlı görünüyor.

20 Ocak’ta andiçerek ikinci dönemine başlayacak olan Başkan Obama, büyük olasılıkla aysonunda ateşli silah satışlarının kontrolunu öngören bir yasa tasarısı sunacak. Başkan ayrıca bu yıl geniş kapsamlı bir göçmenlik reformunu kongreden geçirmek istediğini söylüyor.

Demokratlar son seçimlerde Senato’da iki sandalye daha kazanarak senator sayısını 45’e çıkardı. Cumhuriyetçi senatörlerin sayısıysa 55.

435 üyeli Temsilciler Meclisi hala Cumhuriyetçiler’in kontrolunda ancak Cumhuriyetçi milletvekili sayısı 242’den 234’e düşmüş durumda. Demokrat milletvekili sayısıysa 201.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi Başkanlığına yeniden John Boehner’ı seçti. Bu önemli, çünkü Amerikan yasalarına göre, Başkan Obama görevini yapamaz duruma gelirse, yardımcısı Joe Biden’dan sonra vekalet için ikinci sırada Temsilciler Meclisi Başkanı geliyor.

Kongrede 12 yeni senatörle 84 yeni milletvekili var. Yeni kongre üyelerinden 24’ü kadın, 10’u Latin, 5’i Asya, 4’ü ise Afrika kökenli.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG