Erişilebilirlik

Yeni Rapora Göre Savaşların Amerika'ya Maliyeti 4 Trilyon Dolar


Yeni Rapora Göre Savaşların Amerika'ya Maliyeti 4 Trilyon Dolar
Yeni Rapora Göre Savaşların Amerika'ya Maliyeti 4 Trilyon Dolar

Brown Üniversitesi tarafından hazırlanan bir araştırma, Amerika’nın Irak, Afganistan ve Pakistan’daki savaşlarının maliyetinin neredeyse 4 trilyon doları bulduğuna dikkati çekiyor. Bu rakam, Başkan Obama’nın bir süre önceki konuşmasında belirttiği tahminin üç katı.

Başkan bir süre önce Afganistan’dan asker çekme kararını açıkladığında, bu savaşların Amerika’ya maliyetinin 1 trilyon doları aştığını söylemişti. Ancak Brown Üniversitesi’ne bağlı Watson Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, toplamın 3 trilyon 700 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyor.

Araştırma Irak ve Afganistan savaşlarının yanı sıra, Pakistan’daki operasyonların da maliyetlerini çıkarmış. Raporun yazarlarından Catherine Lutz, 4 trilyon dolarlık maliyetin aklı başında bir tahmin olabileceği görüşünde. Bunlara gelecekte savaşla ilgili yapılacak masraflar ve yaralı askerlerin hastane ve bakım maliyeti de eklenmiş. Bir de borçların geri ödenmesinin yarattığı 1 trilyon dolar da faiz bulunuyor. Yani tüm bu savaşların Amerika’ya 2020 yılına kadar maliyeti olması bekleniyor.

Lutz, 2012’yle 2020 yılları arasında yaralanan askerlerin uzun vadeli bakımı ve savaşın uzamasının yaratacağı masrafların da rakamlara eklendiğini söylüyor. Raporun diğer yazarı Boston Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Neta Crawford, savaş teçhizatına yapılan yatırımın, başka alanlarda yatırım fırsatlarının kaçmasına yol açtığına da dikkati çekerek bunun maliyet tahminlerine eklendiğini belirtiyor. Crawford, “Eğer savaşların başından bu yana ortalama yıllık maliyetin bütçeye 130 milyar dolarlık yük getirdiğini düşünürseniz, son on yılda 900 bin kişiye eğitim alanında iş bulunabilirdi,” diye konuşuyor.

Savaşın maddi kaybı bir yana, insan kaybıysa göz ardı edilemez. Çünkü Irak ve Afganistan savaşlarının yanı sıra Pakistan’daki operasyonlarda ölenlerin sayısının 224 ila 258 bin olduğu tahmin ediliyor. Bunların 125 bini Iraklı sivil.

Başkan Obama gelecek yıl ortasına kadar Afganistan’dan 33 bin asker çekse bile bu ülkede hala 70 bin asker kalacak. Afganistan’da tutulan her bir asker Amerika’ya 1 milyon 200 bin dolara mal oluyor.

XS
SM
MD
LG