Erişilebilirlik

Yunanistan İsrail ile orman yangınlarının erken tespiti için yapay zeka teknolojisi üzerine görüşüyor


Yunanistan'daki orman yangınlarında bir helikopter
Yunanistan'daki orman yangınlarında bir helikopter

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkedeki tehlikeli orman yangınlarının erken tespitine yardımcı olacak yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi konusunda Atina’nın İsrail ile birlikte çalıştığını söyledi.

Miçotakis dün, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Güney Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da görüştü.

Görüşme sonrası Miçotakis, Yunanistan’ın yangınla mücadele çabalarını daha iyi koordine etmek için sivil koruma girişimleri sözkonusu olduğunda İsrail’in Avrupa Birliği gibi görülebileceğini söyledi.

İsrail ve Güney Kıbrıs, son iki ay içinde Yunanistan’daki geniş ormanlık alanları yok eden yangınlarla mücadele için ülkeye yangın söndürme uçakları ve ekipleri gönderen ülkeler arasında yer alıyor.

19 Ağustos’ta başlayan bir orman yangını Yunanistan’da 20 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Yetkililer yangını, Avrupa Birliği topraklarında kaydedilen en büyük orman yangını diye tanımlamıştı.

Miçotakis, Yunanistan’ın, orman yangınlarının erken tespiti konusunda İsrail’in yapay zeka teknolojisi için bir deneme alanı olabileceğini söyledi.

Miçotakis, "Bize erken tespit kabiliyeti sunacak yapay zeka tabanlı çözümler hakkında İsrail ile halihazırda görüşmelerimiz var" dedi.

Netanyahu, üç liderin orman yangınlarıyla mücadelede erken tespit için yapay zeka sistemlerini konuşlandırarak uçak ve ekip göndermenin “çok ötesine geçmeyi” görüştüğünü söyledi.

Netanyahu, “Bu gerçekten, birlikte daha iyisini yapacağımızı söylediğimiz ve bundan başka bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin olmadığı bir durum” ifadelerini kullandı.

Üç lider, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’deki karasularındaki son doğalgaz keşiflerinden nasıl yararlanabilecekleri üzerine konuştuklarını açıkladı.

Netanyahu, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın doğalgazı dış pazarlara nasıl ihraç edeceğine dair kararların önümüzdeki üç ila altı ayda alınması gerektiğini söyledi.

İsrail ve Güney Kıbrıs, her iki ülkenin karasularındaki doğalgazı ada ülkesine taşıyacak bir boru hattı planlarını değerlendiriyor. İki ülke de, doğalgazı Güney Kıbrıs’ta sıvılaştırarak gemiyle ihraç etmeyi planlıyor.

Güney Kıbrıs lideri Hristodulidis, "Özellikle Avrupa'daki son jeopolitik gelişmeler ve enerji güvensizliği düşünülünce, enerji çeşitlendirmesi ve ara bağlantıların arttırılması ihtiyacını zorunlu kılan doğalgaz ve yenilenebilir enerjinin, bölgedeki işbirliğinin temel dayanağı olduğu konusunda anlaştık" dedi.

Üç lider ayrıca, İsrail’deki, Güney Kıbrıs’daki ve Yunanistan anakarasındaki elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak 2 bin kilometre uzunluğundaki deniz altı elektrik kablosu üzerine bir proje ile ilgileniyor.

Netanyahu elektrik kablosu projesi için, "Bu, hevesle takip ettiğimiz bir konu ve bunu nasıl ilerletebileceğimizi konuştuk" dedi.

Enerji, 2016'dan bu yana üç lider arasında ülkelerinin bağlarını derinleştirmek için süregelen bir dizi toplantının odak noktası oldu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG