Erişilebilirlik

Yunanistan Makedonya’yla İsim Anlaşmasını Onayladı


Yunanistan parlamentosu Cuma günü komşu Makedonya’yla uzun yılardır tartışmaya neden olan isim sorununa çözüm getiren anlaşmayı onayladı. Anlaşma, Makedonya’nın ismini değiştirmesini öngörüyor. Böylece Makedonya’nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği üyeliklerinin de önü açılacak.

Geçen yıl Makedonya başbakanıyla birlikte anlaşmaya son şeklini veren Başbakan Aleksis Çipras, oylamadan önce Perşembe gecesi yaptığı konuşmada parlamento üyelerinden anlaşmayı desteklemelerini istedi. Çipras, “Bir yıl süren müzakereler, tartışmalar ve yorucu diyaloğun ardından zor ve sancılı sürecin sonuna geldik” dedi.

Anlaşma 300 üyeli parlamentodan 153 oyla geçti. İktidar koalisyonundaki sağcı ortaklardan biriyse anlaşmayı protesto etmek amacıyla ayrıldı.

Çipras’ın solcu Syriza partisi parlamentoda 145 koltuğa sahip. Anlaşmanın geçmesine bağımsız ve muhalif parlamento üyeleri destek verdi.

Makedonya meclisi ise anlaşmayı zaten daha önce onaylamıştı.

Anlaşmanın Atina ve Üsküp arasında 28 yıldır süren tartışmayı sona erdirmesi bekleniyor. Buna göre “Makedonya” ismi bundan sonra “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişecek. Bunun nedeni Yunanistan’ın kuzeyinde de Makedonya adında bir bölge olması.

Ancak Yunanlar’ın çoğu anlaşmanın Yunanistan’dan toprak talep edilmesi ve Yunanistan’ın kültürel mirasına göz dikilmesiyle sonuçlanmasından endişe ediyor. Yunanistan’ın Makedonya bölgesi Büyük İskender’in de doğum yeri olarak biliniyor.

Yunanistan’ın anlaşmayı onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi ve “Bu ortak AB geleceği için yeni bir sayfa anlamına geliyor” dedi.

Anlaşmaya karşı düzenlenen protesto gösterilerinde şiddet olayları da yaşandı. Perşembe akşamı polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Daha küçük gruplarsa yağmura rağmen parlamento önünde toplandılar.

Gösterilerde 150’den fazla kişi gözaltına alındı. Bazı parlamento üyeleri evlerinin göstericiler tarafından hedef alındığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG