İnsanlar yaşlandıkça yavaşlamaya başlar. Pittsburgh’dan bir araştırmacıya göre, doktorlar, yürüme hızındaki yavaşlamaya bakarak yaşlı insanların sağlık durumlarını daha iyi izleyebilir, gerekli tedavileri daha etkili bir şekilde uygulayabilir.
Stephanie Studenski yaşlı hastaların bakımında uzmanlaşmış bir doktor yani geriyatrist. Studenski var oluşun başından beri canlıların ölümleri yaklaştıkça yavaşladıklarının gözlemlendiğini söylüyor. Ancak doktor Studenski’ye göre bu bilgi hastaların sağlık durumunu kontrol etmekte yararlı olabilir.
Studenski, hastaları değerlendirirken yürüme hızlarını göz önüne alıyor. Doktorlar hastalarına bakarak kilo aldıklarını ya da kaybettiklerini gözlemleyebiliyor. Ancak hastalar önce tartılıyor. Peki aynı yöntem yürüme hızı ölçmede niye kullanılmasın?
Doktor, “Eğer bu gerçeği biliyorsak, neden bu bilgiyi bilimde, sağlıkta kullanmayalım? Neden insanlar yürüme hızlarını sağlıklarının bir belirtisi olarak kullanmasın? Bence nedeni yürüme hızını ölçecek bir yöntem kullanılmamış olması,” diyor.
Yaşlılar üzerinde yapılan birçok uzun vadeli araştırma, bu hastaların ne kadar hızlı yürüyebildikleri konusunda veri içeriyor. Studenski bu araştırmaları yapan uzmanlarla temasa geçip bu verileri istemiş. 35 bin kişinin yaş, yürüme hızı ve ömür sürelerini içeren bilgiler biraraya getirildikten sonra yürüme hızının özellikle 75 yaş ve üstü hastalarda ömür süresini tahmin etmede kullanılabileceği görülmüş.
Doktora göre, insanlar yaşlandıkça işe bir çok değişik etken giriyor. Sağlığımız ilk başlarda yaşam tarzımız ve yediklerimiz tarafından şekilleniyor. Bu yüzden yaşlıların hepsi birbirinden farklı. Bu nedenle 70 yaş sonrası neler beklenebileceğini bireyler üzerinde teker teker inceleme yaparak anlamak mümkün.
Studenski insanların yaşları, cinsiyetleri ve yürüme hızlarını kullanarak ne kadar ömürleri kaldığını anlayabilecekleri bir tablo geliştirmiş. Uzman, doktorların bu tabloyu kullanarak hastaları düzenli olarak kontrol edebileceklerini söylüyor.
Stephanie Studenski, “Bu sayede sağlık sigortası planımızı sadece yaş ve cinsiyete bağlı kalmadan kendimize göre düzenleyebiliriz,” diyor.
Studenski insanların yürüme hızlarını arttırarak ömürlerini uzatabileceklerine dair bir kanıt olmadığını söylüyor. Ancak doktora göre, yürüme hızına daha fazla dikkat etmek yaşlıların sağlıkları konusunda birçok ipucu verebilir.
Araştırma Amerikan Tıp Derneği dergisinde yayınlandı