Irak'ta Seçim Öncesi Şiddet Artıyor

Irak’ta seçimlere iki haftadan az bir süre kala girisilen 5 ayri saldirida 26 kisi öldü, çok sayida kisi de yaralandi.

Bagdat’ta dün meydana gelen saldirilardan üçünün sorumlulugunu Ebu Musab el Zarkavi’ye bagli grup üslendi. Bunlardan biri, Avustralya Büyükelçiligi’ni yönelik bombali saldiri.

Bu arada, Kerkük, Erbil ve Hilla’da girisilen saldirilarda da en az 4 Irakli hayatini kaybetti.

Beyji kentinde ise, bir Ingiliz firmasina ait konvoya saldiran silahli kisiler, iki çalisani öldürdü, bir digerini kaçirdi. Firma yetkilileri, öldürülenlerden birinin Ingiliz, digerinin Irakli oldugunu bildirdi.

Çinli Rehineler Için Pekin Hükümeti Devrede

Çin hükümeti, Irak’ta kaçirilan sekiz vatandasini kurtarmak için arabulucularla görüsüyor.

Çin resmi haber ajansi Xinhua, Pekin hükümetinin, geçen Nisan ayinda 7 Çinli’nin serbest birakilmasinda arabuluculuk yapan grupla görüstügünü bildirdi.

El Cezire televizyonu, Sali günü sekiz Çinli rehineyi gösteren video teyp yayinlamisti. Teypte rehinleri kaçiranlar, Çin’in Irak’taki rolünü bir an önce açikliga kavusturmamasi halinde, Çinlileri öldürmekle tehdit ediyordu.

Japonya, Irak'taki Askerleri Için Can Güvenligi Istiyor

Japonya Basbakani, Ingiltere’nin, Irak’ta görev yapan Japon askerlerinin can güvenligi için isbirligi yapma sözü verdigini söyledi.

Resmi bir ziyaret için Ingiltere’de bulunan Basbakan Junichiro Kouzimi, Ingiltere Disisleri Bakani Jack Straw ile görüstü. Görüsmede, Japonya’nin güvenlik kaygilarinin ele alindigi belirtildi.

Kouzimi, Irak’taki Japon birliginin kendini savunabilecegini vurguladi ancak, güney bölgelerinin güvenliginden Ingiltere’nin sorumlu oldugunu hatirlatti.

Irak’in güneyinde, Danimarka’nin askerlerini Mart ayinda çekmesinden bu yana çogunlukla Ingiliz ve Japon birlikleri görev yapiyor.

Öte yandan Japon yetkililer, Irak’ta bir Japon mühendisin kaçirildigi yönündeki iddialari arastiriyor. Disisleri Bakanligi, Irak’ta askeri personelin haricinde herhangi bir Japon vatandasi bulundugunu sanmadigini bildirdi.