Bush Destek Kaybediyor

Son kamuoyu yoklaması Washington Post gazetesiyle ABC televizyonu tarafından yapıldı. Görüşleri alınan 600 kişiden üçte ikiden fazlası Başkanın icraatından memnun değil. Başka bir deyişle Başkana hala güven duyanların oranı sadece yüzde 39.

Bush’un ikinci dönem başkanlık görevine başladığı sırada bu rakam yüzde 52, geçen ay ise yüzde 42’ydi.

Ayrıca görüşleri sorulan kişilerden yine üçte ikisi, Bush yönetimi sırasında federal hükümette etik sorunlarının arttığına, siyasi ahlak standardının düştüğüne inanıyor. Bunun başlıca nedeni bir CIA ajanının isminin basına sızdırılmasıyla ilgili soruşturma.

İki yıl önce başlayan soruşturmayla ilgili olarak Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in baş danışmanı Lewis Libby hakkında dava açıldı. Libby, diplomat kocası Irak savaşına karşı çıkan bir CIA görevlisini afişe etmekle suçlanıyor. Amerika’da Federal Emniyet Teşkilatı ve Merkezi İstihbarat örgütü gibi devlet kuruluşlarında gizli görevle çalışan memurların kimliklerini bilerek açıklamak yasak. Başkan Yardımcısının baş danışmanı Libby, bu yasağı ihlal etmek, ayrıca yeminliyken yalan söylemekle suçlanıyor.

Demokrat Parti Senato grup Başkanı Harry Reid, Başkan Bush’tan, hakkında dava açılan Lewis Libby’yi göklere çıkarmak yerine halkan özür dilemesini istedi.

Senatör Reid, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin de halktan özür dilemesi gerektiğini savunan Senatör Reid “Amerikan halkına doğruyu söylemelidirler” dedi. Senatör Reid, suçlu bulunması halinde, Başkanın, yetkilerini kullanarak, Libby’yi af edebileceğini ancak bunun çok yanlış olacağını sözlerine ekledi. Özel savcı tarafından hakkında beş ayrı iddiadan dava açılan Libby, Cuma günü görevinden istifa etti.

Başkanın partisinden milletvekili ve senatörler son gelişmelerden memnun değil. Senatör Lindsey Graham, CIA ajanının kimliğinin açıklanması olayıyla ilgili olarak sadece bir kişi hakkında dava açılmasına rağmen, Demokratların tüm yönetimi suçladıklarını öne sürdü.

Senatör Graham, olaya şu anda Libby’den başkasının karıştığını gösteren bir kanıt bulunmadığını ancak tüm Beyaz Saray’ın şaibe altında bırakılmak istendiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Partili senatör, son bir hafta içinde, Başkan’ın Anayasa Mahkemesi adayını geri çekmek zorunda kaldığına, Irak’ta Amerikan kayıplarının 2 bini aştığına ve en üst düzey bir Beyaz Saray yetkiyi hakkında dava açıldığına dikkati çekerek “kötü bir haftaydı ancak üstesinden gelinmeyecek sorun yoktur” diye konuştu.