Iraklı Kürtlerin Anayasa Taslağı

Kürt anayasasının basına sızan taslağına göre bölgesel Kürt hükümeti kendini federal Irak'ın bir parçası sayarken, bağımsız bir devlet kurmak için referanduma gitme hakkını da saklı tutuyor.

Erbil Post gazetesinin yayınladığı bölgesel anayasa taslağı 149 maddeden oluşuyor. Taslakta bölgesel hükümet, cumhuriyetle yönetilen, parlamenter, çoğulcu, demokratik ve güçler ayrılığı prensibine dayanan bir yapı olarak tanımlanırken; Kürt hükümetinin federal anayasa çerçevesinde Irak'ın bir parçası olduğu belirtiliyor. Aynı taslakta, federal Irak anayasasının kuralları dışına çıkılması ve demografik yapının normalleştirilmesi için gerekli adımların atılmaması durumunda bölgesel parlamentoya bağımsız bir Kürt devleti ilan etmek için halk oyuna gitme hakkı tanınıyor.

Basına sızan anayasa taslağına göre bölgesel hükümet dışişlerinde federal Irak anayasasının 110. maddesinde düzenlendiği şekliyle merkezi hükümete bağlı olmakla birlikte diğer bütün konularda bölgesel Kürt anayasasının hükümleri geçerli. Bu bağlamda bölgede kadın hakları ve kişisel özgürlükler konusunda Irak'ın geri kalanında ayrılan uygulamalar bekleniyor.

Dohuk, Erbil ve Süleymaniye kentlerinden oluşan Kürt bölgesinin kesin haritası federal Irak anayasasının 140. maddesinin uygulanmasından sonraya bırakılırken 1968 öncesi idari sınırların baz alınacağı ifade ediliyor.

Taslağın 11. maddesinde Peşmergeler bölgenin askeri gücü olarak tanımlanıyor ve bunun dışında her hangi bir milis gücünün varlığına izin verilmeyeceği zikrediliyor.

12. maddede ise resmi dil olan Arapça ve Kürtçe'nin yanı sıra bölgede kullanılan Türkmence ve Süryanice dillerinde eğitim yapılmasına izin veriliyor. Aynı madde Türkmen ve Süryani nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde Türkmence'nin ve Süryanice'nin resmi dil olarak kullanılmasına olanak tanıyor.

Saddam'ın Davası Devam Ediyor

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin, bugünkü duruşmaya zorla götürüldüğünü söyledi. İki haftadır açlık grevi yapan Saddam Hüseyin’e bir hastanede tüple yiyecek veriliyordu.

Saddam istememesine rağmen hastaneden zorla mahkemeye götürüldüğünü ileri sürdü ve yetkilileri protesto etti. Bugünkü duruşmada eski bir asker olduğunu belirten Saddam, eğer ölüme mahkum edilirse cezasının asılmak yerine kurşuna dizme şeklinde infaz edilmesini istedi.

İnsanlığa karşı suç işlemekle suçlanan Saddam ve 7 eski yetkilinin davası karar aşamasına yaklaşmış durumda.