Bush Almanya'dan İtalya'ya Geçti

Başkan Bush’un İtalya’da İran’ın nükleer sorununa diplomatik çözüm çağrısını tekrarlaması bekleniyor. Berlin’den Roma’ya geçen Bush, Cumhurbaşkanı Georgio Napolitano ve Başbakan Silvio Berlusconi ile görüşecek.

Bush, Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile görüşmesinden sonra, İran’ın nükleer programını sona erdirmek için diplomasinin ilk yöntem olduğunu söyledi. Bush, askeri müdahale de dahil, diğer tüm seçeneklerin hala masada olduğunu da kaydetti.

Merkel de diplomatik baskının işe yaradığını ancak, İran uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmazsa, yeni yaptırımlar uygulanabileceğini kaydetti.

Diplomasi İlk Seçenek

Başkan Bush, İran’ın nükleer programını sona erdirmede diplomasinin hala başvurulacak ilk yöntem olduğunu söyledi. Bush, bununla birlikte, diğer tüm seçeneklerin de hala masada olduğunu kaydetti.

Bush bu açıklamayı Avrupa temasları kapsamında bugün Almanya’da Başbakan Angela Merkel’le ikili görüşmesinden sonra yaptı.

Merkel de diplomatik baskının işe yaradığını, ancak, İran uranyum zenginleştirme işlemlerini sona erdirmezse, yeni yaptırımların uygulanabileceğini kaydetti.

Başkan, Almanya’da, Irak’ın 2003 yılında işgal edilmesinin doğru bir karar olduğu görüşünü bir kez daha dile getirdi ve Amerika’nın bu ülkede kalıcı üs kurma niyetinde olmadığını vurguladı.

Bush, dün Slovenya’da Avrupa Birliği liderleriyle görüştü. Başkan Bush dünkü açıklamalarında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için Amerika’nın verdiği desteği tekrarladı. Bush, İran’ı da nükleer programından vazgeçmezse uluslararası tecritle karşılaşacağı konusunda yeniden uyardı.

George W. Bush, Başbakan Merkel tarafından Berlin yakınlarındaki Meseberg adlı köyde Alman hükümetinin özel misafirhanesi olarak kullanılan Prusya döneminden kalma Meseberg sarayında konuk edildi. Merkel dün akşam Bush’un onuruna akşam yemeği verdi, resmi görüşmeler ise bugün gerçekleşti. Bundan önceki görüşmelerinde Merkel’le çok iyi anlaştığını her fırsatta dile getiren Başkan Bush, son sekiz yılda toplam beş kez ziyaret ettiği Almanya’yı Amerika’nın en önemli müttefiklerinden biri olarak tanımladı.

ki liderin ortak basın toplantısında Bush, Afganistan'daki durum, İran ile uranyum zenginleştirme bağlamında yaşanan kriz ve Afrika'ya yardım gibi konuları ele aldıklarını açıkladı. Amerikan Başkanı İran konusunda diplomatik girişim ve müzakerelerin öncelikli olduğunu, sonuç vermemesi durumunda askeri operasyon da dahil çeşitli opsiyonların bulunduğunu belirtti. İran ile sorunların diplomatik yollardan çözülmesi gerektiğini bir kez daha vurgulayan Merkel ise, yeni yaptırımlar konusunda Amerika’nın Birleşmiş Milletler’in çizeceği yolda müttefikleri ile ortak hareket etmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Merkel; Bush’a kıyasla diplomatik yaptırımların şimdiye kadar başarılı olduğunu düşündüğünü de vurguladı. Başbakan Merkel, Amerikan Başkanı ile geçen yıllarda başta Irak’daki durum olmak üzere değişik konularda görüş ayrılıkları yaşadıklarını, ancak bunları iki dostun yapması gerektiği şekilde açıkça tartıştıklarını da ifade etti.

Angela Merkel’in iklim koruma ve ABD ile Avrupa arasındaki ticari engellerin kaldırılması konularında da Başkan Bush’la ayrı görüşleri olduğu biliniyor. Merkel ile Bush’un uzlaşamadığı bir diğer konu olan Türkiye’nin AB üyeliği ise bugünkü basın toplantısında dillendirilmedi. Başkan Bush, dün Slovenya’nın başkenti Lubliyana’da Amerika’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini söylemişti.

Bu arada alınan çok sıkı güvenlik önlemlerine paralel, bir Amerikan Başkan’ın Almanya ziyareti son yıllarda ilk kez karşı protesto gösterileri ve yürüyüşler tertiplenmeden sona erdi. Gözlemciler buna neden olarak ziyaretin Berlin’den uzak bir yerde gerçekleşmesinin yanısıra, Bush döneminin sonuna yaklaşılmasının beraberinde getirdiği rahatlamayı gösteriyorlar. Bush, Almanya temaslarının ardından öğle saatlerinde İtalya’nın başkenti Roma’ya geçti.