Afganistan'da Hakkani Grubunun Bir Lideri Yakalandı

Hakkani kardeşler

NATO, grubun önde gelen liderlerinden Hacı Meli Han’ın, geçen Salı günü, Pakistan sınırına komşu Paktiya’da yakalandığını açıkladı.

El Kaide ve Taeban’la yakın bağları olan örgüt hem Afganistan hem de Pakistan’daki bir çok kanlı terör eyleminden sorumlu tutuluyor.

NATO, grubun iki ülkedeki eylemlerini Meli Han’ın yönettiğini, gerektiğinde Pakistan’nın Afgan sınırındaki Kuzey Veziristan ilinden Afganistan’a militan sevk ettiğini bildirdi.

Açıklamada, Meli Han’la kendisi gibi tepeden tırnağa silahlı yardımcısı ve koruma görevlisinin operasyonu yapan Afgan ve yabancı askerlere direnmeden teslim olduğu da belirtiliyor.

NATO Hacı Meli Han’ın canlı ele geçirilmesini önemli bir dönüm noktası olarak nitelerken Hakkani grubu haberleri yalanladı.

Hakkani aşiretinin iki lideri Sirajeddin ve Bedrettin'in amcası olan Hacı Meli Han, onların akıl hocası olarak da biliniyor. Hacı Meli Han aynı zamanda Hakkani grubuyla Pakistan Talibanının eski lideri Beytullah Mesut arasında irtibat sağlayan kişiydi.

Hem Hakkani grubu hem de Taliban’a yabancı militan bulan Beytullah Mesut iki yıl önce bir füze saldırısında ölmüştü. 2007 yılında Pakistan’da Başbakan Benazir Butto’ya yapılan suikastı Mesut’un planladığı öne sürülüyor.

Amerika’nın görevinden yeni ayrılan eski Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, önceki gün, Senato’da yaptığı konuşmada, Hakkanilerin Pakistan istihbarat dairesinin maşası olduğunu, dairenin gruba lojistik ve maddi destek sağladığını söylemişti.

Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Aşfak Pervez Kayani suçlamayı reddetti, grubun Pakistan devletiyle bir ilişkili bulunmadığını savundu.