Amerika'dan Türk Okullarına Uzanan Umut Köprüsü

Your browser doesn’t support HTML5

Amerika’da 2005 yılında başlatılan Bridges of Hope - Umut Köprüleri projesi Türkiye’de, ihtiyacı olan okullara kitaplıklar kuruyor, kitaplar yolluyor. Projeye imza atan vakfın kurucusu Çiğdem Acar, Türkiye’de kütüphanesiz okul, kitapsız öğrenci kalmaması hayaliyle yola çıktıklarını söylüyor.

Avukatlık mesleğinin yanı sıra vakfın yöneticiliğini gönüllü olarak yürüten Çiğdem Acar, çalışmalarını şöyle anlattı: “Amacımız Türkiye’deki eğitim ihtiyaçlarını karşılamak. Türkiye’de bizimle çalışabilecek kuruluşları araştırdık ve İLKYAR adlı bir vakfı seçtik. İLKYAR, 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye’nin değişik bölgelerinde yatılı ilköğretim bölge okullarına (YİBO) ve ilköğretim okullarına kütüphaneler kuruyor. İşte biz de bu deneyimleri nedeniyle ve bizim gibi tamamen gönüllü kişilerin çalıştığı bir yer olması itibariyle İLKYAR ile çalışmaya karar verdik. Biz burada değişik etkinlikler düzenliyoruz ve bu etkinliklerden elde ettiğimiz kazancı İLKYAR’a gönderiyoruz, onlarla beraber Türkiye’nin değişik bölgelerinde kütüphaneler kuruyoruz.”

Çiğdem Acar, 2007 yılı Ocak ayından bugüne kadar 100 kütüphane kurduklarını söylüyor.

Bridges of Hope Project - Umut Köprüleri Projesi, para toplamak için farklı etkinlikler düzenliyor, bu etkinliklerde hibe yoluyla elde edilen mal ve hizmetler açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Acar, “Örneğin Bodrum Belediyesi’nin yelkenli eğitim teknesi bir haftalığına bize hibe edildi. Biz de bu bir haftalık süreyi 16 kişiye açık artırmada satacağız. Böylelikle hem yeni kütüphaneler kurmak için para toplamış olacağız, hem de Amerika’dan Türkiye’ye gidecek 16 kişiye ülkemizi tanıtacak, yöre halkının turizm gelirine katkıda bulunacağız,” diyor.

Çiğdem Acar’ın öğrenciler için kurulan kütüphanelerin yanı sıra öğretmenler için de kütüphane kurma hedefi var: “Öğretmenler için de psikoloji ve yeni eğitim yöntemleri konusunda Türkçe’ye çevrilmiş kitapların olduğu kütüphaneler kurmak istiyoruz.”
Bridges of Hope Project - Umut Köprüleri Projesi’nin bir diğer hedefi de öğrencilere sadece okulların açık olduğu dönemde değil, yaz tatillerinde de kitap ödünç alabilecekleri kütüphaneler kurmak.

Ancak Çiğdem Acar, bu hedeflerine ulaşmak için sadece New York’ta değil, Amerika’nın dört bir yanında bağış toplayabilecekleri etkinlikler düzenlemeleri gerektiğini düşünüyor, bunun için de Amerika’daki Türk toplumundan destek bekliyor.

Amerika’da Türk Okullarına Uzanan Umut Köprüsü