Çin: “COVID Kaynaklı Ölümler Yüzde 79 Azaldı”

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ülkede bu ayın başında zirveye çıkan kritik durumdaki COVID-19 vakalarının yüzde 72 oranında azaldığını ve hastanelerde COVID-19 hastaları arasındaki günlük can kayıplarının da yüzde 79 düştüğünü açıkladı.

Merkezin web sitesinde yayınlanan rakamlar, önde gelen hükümet görevlisi bir bilimadamının haftasonu Çin'in 1 milyar 400 milyonluk nüfusunun yüzde 80'inin zaten enfekte olduğunu söylemesinin ardından geldi. Bu da önümüzdeki iki veya üç ay içinde büyük bir COVID-19 salgınının geri gelmesi olasılığını ortadan kaldırıyor.

Çin, katı sıfır COVID politikasını üç yılın ardından Aralık ayı başlarında aniden sonlandırdı ve dünyanın en kalabalık ülkesinde enfeksiyonlar arttı.

Yetkililer enfeksiyonların zirveye ulaştığını söylese de, bazı küresel uzmanlar, devam eden Ay Yeni Yılı tatili sırasında milyonlarca Çinli’nin aileleriyle biraraya gelmek üzere memleketlerine seyahat etmesi nedeniyle, imkanları daha kısıtlı kırsal bölgelerdeki vakalarda bir artış olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

CDC, Çin'deki kritik hasta sayısının 4 Ocak'ta 128 bin vakayla zirveye ulaştığını ancak 23 Ocak'ta 36 bin vakaya düştüğünü açıkladı.

İlgili Haberler "Çin'de Nüfusun Yüzde 80'i Enfekte Oldu"

Bu arada hastanelerdeki can kayıpları, 4 Ocak'ta 4 bin 273 ile günlük zirveye ulaşırken, bu sayı 23 Ocak'ta 896'ya düştü. 22 Aralık'ta yüksek ateş nedeniyle kliniklerine yapılan başvurular 2 milyon 867 binken, 23 Ocak'ta yüzde 96,2 düşüşle 110 bine geriledi.

CDC, 22 Aralık 2022'de, enfekte kişi ve ayakta ateşli hasta konsültasyonlarının sayısının günde 7 milyonu aşan yeni enfeksiyon sayısı ile zirveye ulaştığını ve 2 milyon 867 bin olarak kayıtlara geçtiğini açıklamıştı.

Bu veriler, Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan bir yetkilinin geçen hafta Çin'deki ateşli hastalıklar kliniklerinde, acil servislerde ve durumu kritik olan COVID hasta sayısının zirveyi aştığını söyleyen yorumların ardından geldi.

12 Ocak'ta yetkililer, Çin'in katı sıfır COVID politikasını kaldırmasından bu yana COVID virüsüne yakalanan yaklaşık 60 bin kişinin hastanelerde öldüğünü açıkladı.

Ancak bazı uzmanlar, evde ölenlerin hariç tutulması ve birçok doktorun ölüm nedeni olarak COVID'i göstermelerinin engellenmesi nedeniyle bu verilerin gerçek rakamların büyük ölçüde çok üstünde olduğunu söylüyor.