Filistin yanlısı protestocular, Columbia Üniversitesi'nde uzaklaştırma tehditlerine meydan okuyor

Columbia Üniversitesi Rektörü, Filistin yanlısı öğrencilerle kampüsteki çadır kampının kaldırılmasına ilişkin müzakerelerin başarısız olduğunu söyledi.

Columbia Üniversitesi Rektörü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kampüsteki çadır kampının dağıtılması için Filistin yanlısı protestocularla yapılan görüşmelerin başarısız olduğunu söyledi. Rektör Nemat Minouche Shafik, protestocuları gönüllü olarak dağılmak ya da okuldan uzaklaştırılma cezası almak arasında seçim yapmaya çağırdı.

Rektör Shafik, öğrenci organizatörleri ve akademik liderler arasında günlerdir süren görüşmelerin, İsrail'in Gazze'deki savaşını protesto etmek için kurulan kampla ilgili çıkmazı kırmakta başarısız olduğunu kaydetti.

Shafik yaptığı açıklamada, Columbia Üniversitesi’nin protestocuların temel taleplerinden birinin aksine İsrail ordusunu destekleyen fonları kesmeyeceğini ancak Gazze'de sağlık ve eğitime yatırım yapmayı ve Columbia'nın doğrudan yatırım fonlarını daha şeffaf hale getirmeyi teklif ettiğini söyledi.

Protestocular Columbia'nın, İsrail fonlarının kesilmesi, üniversitenin mali durumunun şeffaflaştırılması ve protestolara katıldıkları için disipline verilen öğrenci ve öğretim üyeleri için af ilan edilmesi şeklindeki üç talebini yerine getirene kadar Manhattan kampüsünde kamp kurmaya devam edecekleri sözü verdi.

Öğrenci organizatörlerinden Shafik'in açıklaması hakkında yorum alınamadı. Bir üniversite sözcüsü de yöneticilerin daha fazla yorum yapmayacağını söyledi.

İlgili Haberler ABD üniversitelerindeki İsrail karşıtı protestolar başkent Washington’a ulaştı

Shafik, iki hafta önce kampı dağıtmak üzere New York polisini çağırdığı ve 100'den fazla kişinin tutuklanmasına neden olduğu için çok sayıda öğrenci, öğretim üyesi ve dışarıdan gözlemcinin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Öğrencilerin 18 Nisan'daki polis müdahalesinden birkaç gün sonra yeniden kurdukları kampı dağıtma çabaları, California'dan Boston'a kadar onlarca okulda benzer protestoları tetikledi.

Geçtiğimiz hafta Columbia, protestoculara çadırlarını kaldırmaları için tanıdığı sürenin anlaşma sağlanamadan geçmesi üzerine herhangi bir adım atmadı. Gerekçe olarak da görüşmelerde ilerleme kaydedilmesini gösterdi.

Protestocular Pazartesi sabahı üniversite tarafından kendilerine gönderilen uyarı mektubunun bir kopyasını internette paylaştı. Üniversitenin kamuoyuna yaptığı açıklamaya ek olarak gönderdiği mektupta, kampı saat 14.00'e kadar boşaltmayan ve katılımlarını kabul eden bir form imzalamayan öğrencilerin uzaklaştırma cezası alacağı ve bahar dönemini tamamlamaya hak kazanamayacağı belirtiliyor.

İlgili Haberler Beyaz Saray: “Başkan üniversite kampüslerinde ifade özgürlüğünü destekliyor ancak nefret söylemi de kınanmalı”

Columbia Üniversitesi sözcüsünün gerçek olduğunu doğruladığı mektuba göre, formu imzalayan ve Pazartesi günü bölgeden ayrılan öğrenciler bile Haziran 2025'e ya da mezuniyetlerine kadar (hangisi önce gelirse) “disiplin gözetiminde” kalmaya devam edecekler.

Columbia Öğrencileri Ayrımcılık Divest koalisyonu Pazartesi günü yaptığı ortak açıklamada, “Bu çirkin korkutma taktikleri 34 binden fazla Filistinli’nin ölümüyle kıyaslandığında hiçbir şey ifade etmiyor. Columbia taleplerimizi karşılayana ya da zorla taşınana kadar hareket etmeyeceğiz” dedi.

Protestolar başka üniversitelerde de devam etti

Columbia ve diğer ABD üniversitelerindeki protestolar haftasonu boyunca devam etti. Pazar günü California Üniversitesi’nin Los Angeles kampüsünde (UCLA) İsrail yanlısı ve Filistin yanlısı göstericiler arasında arbede yaşandı.

İlgili Haberler Türkiye’deki üniversiteler, ABD’deki öğrencilerin Gazze eylemlerini destekleyen ortak açıklama yayınladı

UCLA'da Filistin yanlısı kamp son günlerde genişledikçe, karşı protestocular kampüste giderek daha yüksek ses çıkarmaya ve görünür olmaya başladı. Ancak her iki taraf da Pazar gününe kadar yüzleşmedi.

Her iki grubun üyeleri birbirlerini itip kakarak sloganlar attı ve karşılıklı hakaretler etti. Bazı kişilerin yumruklaştığı görüldü. Coplu kampüs polisi kavga eden grupları ayırdı.

UCLA'nın stratejik iletişimden sorumlu rektör yardımcısı Mary Osako, bazı göstericilerin okulun iki grubu ayırmak için kurduğu bariyeri aşmasıyla bu durumun değiştiğini söyledi.

İlgili Haberler ABD’de öğrenciler üniversitelerin İsrail’le olan mali bağlarını kesmesi için baskı yapıyor

Osako yaptığı açıklamada “UCLA barışçı protestoların yapıldığı bir yer olarak uzun bir geçmişe sahip. Yaşanan şiddet olaylarından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz” dedi.

Medeni hak örgütleri, Atlanta'daki Emory Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi’nin Austin’deki kampüsü gibi yüksek eğitim kurumlarında polisin şiddet kullanmasını eleştirdi. Bu kampüslerde geçen hafta çevik kuvvet teçhizatlı ve atlı polisler protestoculara karşı harekete geçerek onlarca kişiyi gözaltına almış ancak suçlamalar daha sonra düşürülmüştü.

Virginia Tech'te de Pazar günü öğrencilerin kurduğu kampta onlarca kişi gece boyunca tutuklandı. Sosyal medyada yayınlanan bir videoda protestocuların bazıları gözaltına alınırken “Utanın” şeklinde slogan attıkları görüldü.

Üniversiteden bir sözcü yorum talebine hemen yanıt ya da gözaltına alınanlarla ilgili ayrıntı vermedi.

Virginia Tech, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, yetkililerin protestoculara dağılmalarını söylediğini ancak protestocuların buna uymayı reddettiğini belirtti. “Üniversite durumun giderek daha güvensiz bir hal alma potansiyeline sahip olduğunu fark etti” denilen açıklamada, protestoların yapıldığı bölgeden ayrılmayı reddedenlerin bölgeye izinsiz girmekle suçlandığı belirtildi.

Diğer ülkelerdeki üniversitelerde de benzer gösteriler düzenlendi. Kanada’nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi öğrencileri Cumartesi günü Filistin yanlısı yaklaşık 20 protesto kampı kurarak üniversitenin İsrail ile bağlantılı şirketlerden elini çekmesini talep etti.

Üniversite tarafından yapılan açıklamada Pazartesi gününe gelindiğinde şehir merkezindeki kampüste bulunan kamp sayısının üç katına çıktığı ancak bunların çoğunun McGill Üniversitesi’ne mensup olanlar tarafından kurulmadığı ifade edildi.

McGill Üniversitesi ayrıca bazı kişilerin “açıkça antisemitik bir dil ve korkutucu davranışlar” kullandığına dair video kanıtlarını araştırdığını söyledi. Öğrenciler bu iddiaları reddetti.

Öte yandan Paris’te Sciences Po olarak bilinen Paris Siyasi Çalışmalar Enstitüsü’ndeki protestolardan günler sonra, bir öğrencinin Reuters'e verdiği demece göre polis, Pazartesi günü Gazze'deki savaşa duydukları öfkeyi göstermek için Sorbonne Üniversitesi'nin bahçesinde çadır kuran onlarca protestocuyu tahliye etti.