Meksika Körfezi'ni Petrol Yiyen Mikroplar Temizliyor

Meksika Körfezi'ni Petrol Yiyen Mikroplar Temizliyor

Amerikan Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne göre Meksika Körfezi’ndeki petrol platformunda meydana gelen patlamadan sonra denize yayılan petrolün büyük çoğunluğu toplandı ya da etkisiz hale getirildi. Denize sızan petrolün onbinlerce varil olduğu tahmin ediliyor. Peki bu kadar petrol nereye gitti?

Johns Hopkins Üniversitesi Profesörü Ed Bouwer’a göre sızıntının temizlenmesinde mikroskobik canlılar büyük rol oynadı:

“Mikroplara her yerde rastlayabilirsiniz. Petrolse mikropların gıdası gibi. Ancak petrolün içinde besleyici öğeler yok. Besleyici maddelerle petrol biraraya getirilip, oksijenle karıştırılınca bu mikroplar için tam bir ziyafet demektir. Biz nasıl şeker seviyorsak mikroplar da petrolü seviyor.”

Meksika Körfezi'ni Petrol Yiyen Mikroplar Temizliyor

Amerikan Sahil Güvenliği denize yayılan ham petrolü süzgeçlerle topladı. Yüzlerce ekip körfezin yüzeyindeki petrolü süpürdü. Ancak tabiat ananın gücünü küçümsememek gerekiyor.

Bouwer, ”Petrolün biyolojik çözülmesi çok hızlı bir süreç. Uygun şartlar oluştuğunda, yani besin, oksijen ve mikroplar biraraya geldiğinde çözülme gerçekleşir. Çok sayıda bakteri petrolü besin olarak, hızla tüketebilir” diyor.

Bouwer, Körfez’in sıcak sularındaki şartların biyolojik çözülmeye yardım ettiğini söylüyor. Ayrıca filtreleme, yakma ve doğrudan toplama yöntenleriyle sızıntının yüzde 75‘i temizlendi. Okyanus bilimci Randy McBride, körfezde ne olup bittiğini anlamak için henüz erken olduğu görüşünde:

“Sızıntıyı kontrol altına alamadık. Bunun bir nedeni de petrolün denizin derinliklerinde yayılmasıydı. Araştırmalara devam ederek ve su örneklerini inceleyerek zaman içinde sızıntı hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.”

McBride, Meksika Körfezi’ndeki kazanın etkilerini tam olarak anlamanın aylar hatta yıllar alabileceğini söylüyor. Bunun nedeni, petrolü etkisiz hale getirmek için kullanılan kimyasallar.

Meksika Körfezi'ni Petrol Yiyen Mikroplar Temizliyor

McBride, ”Exxon Valdez sızıntısı iki boyutluydu. Sızan petrolün büyük kısmı denizin yüzeyine ve kıyı kesimlere yayılmıştı. Meksika Körfezi’ndeki sızıntıysa üç boyutlu. Kıyılarda ve suyun yüzeyinde hala petrol kalıntılarına ve temizlik amacıyla kullanılan kimyasallara rastlamak mümkün” diyor.

McBride deniz yüzeyini inceleyen uzaktan kumandalı araçların yayılan tüm petrolü tespit edemeyeceğini, petrolün Atlas Okyanusu’nun kuzeyine kadar ilerleyebileceğini söylüyor:
“Zaman içinde petrolün bir kısmı okyanustaki akıntıya karışacak ve Atlas Okyanusu’nun içine yayılacak. Bu durumu şimdi bile gözlemliyoruz. Petrolün İngiltere ve İrlanda’ya kadar ilerlemesi mümkün.”

Mikropların yayılan petrolün peşinden gitmesiyse sevindirici bir gelişme.

Ancak tabiat ananın işi hiç de kolay olmayacak. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi Deepwater Horizon petrol kuyusundan sızan 750 milyon litre petrolün yüzde 26‘sının hala temizlenmediğini bildiriyor.