Suriyelilere İşkence İddiasında 3 Asker Tutuklandı

GAZİANTEP - Türkiye-Suriye sınırında Hatay bölgesinden sınırı kaçak geçen 8 Suriyeli’den ikisinin askerler tarafından işkence görerek hayatını kaybettiği iddia edilirken, olayla ilgili açılan soruşturma kapsamında 3 Türk askeri tutuklandı.

Suriye’den 11 Mart tarihinde kaçak yollarla Hatay’a giren 8 Suriyeli vatandaş iddiaya göre sınırda görev yapan askerler tarafından ağır işkence gördü.

Suriyeliler’den ikisi hayatını kaybederken, diğerleri ise vücutlarına aldığı çok sayıda darbe nedeniyle ağır yaralandı.

Olayın ortaya çıkması sonrası Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Darp sonrası sınır dışı edilen Suriyeliler teşhis için savcılık talimatıyla Hatay’a geri getirilerek, işkence suçunu işleyen askerleri tespit etti.

Sınırda görevli 16 asker hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren 6 askerden 2 teğmen ve 1 üsteğmen tutuklanırken, 3 asker ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

"Sınırı izinsiz geçmenin cezası öldürmek değildir"

Olaya ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukat Cumali Şimşek, sınırı kaçak geçmenin cezasının öldürülmek olmadığını vurgulayarak, sorumluların tümünün cezalandırılmasının benzer olayların yaşanmaması açısından önemli olduğunu belirtti.

Yapılan eylemin bir hukuk devletine yakışmadığını dile getiren Şimşek, “Konuya hukuki açıdan baktığımızda bir ülke sınırını izinsiz geçmek, sınır dışı kararı nedenidir. Sınırı izinsiz geçmenin cezası dayak atmak ya da öldürmek değildir" dedi.

"Olay kapatılmamalı ve sorumluların tümü cezalandırılmalı"

Şimşek 2011 sonrası başlayan savaş nedeniyle Suriye’den gelen yaklaşık 10 milyon kişinin sınırı kaçak geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunun yaklaşık 5 milyonu diğer ülkelere geçerken, geri kalanı ise Türkiye’de kaldı. Bu 5 milyona yakın insana işkence edilmesi ya da öldürülmesi mümkün mü, hayır değil. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu söylüyoruz ve yapılan her eylemin kanuna uygunluğunun denetlenmesi gerekiyor. Kamu görevlileri tarafından yapılan bu işkence hem insan haklarına aykırı, hem hukuka aykırı hem de vicdanen insanı rahatsız eden bir durum. Bu anlamda Hatay valiliği olayın kapanmaması ve konunun savcılık talimatıyla jandarma ekiplerince araştırılmasını sağladı. Soruşturma sonrasında TSK’ya bağlı 3 asker tutuklandı, 3 asker ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı."

Diğer yandan işkence gören Suriyeliler'in yakınları suçluların cezalandırılmalarını talep ederken, Hatay Valiliği’nin ise olayın aydınlatılması talimatı verdiği ileri sürüldü. Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturma ise sürüyor.

İlgili Haberler Suriyeli Sığınmacıları Bu Kez Sel Vurdu