Erişilebilirlik

ABD Gözaltında Çocuk Ölümleri Karşısında Tedbirler Açıkladı


ABD’nin güney sınırındaki gözaltı merkezlerinde hayatını kaybeden ikinci çocuk olan Guatemalalı sekiz yaşındaki Felipe Gomez Alonzo’nun ailesi ve dostları acı gelişmenin yasını tutuyor.

Alonzo, Noel günü geceyarısından hemen sonra geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitirmişti. Alonzo’nun ölümü, ay başında yaşamını yitiren bir başka Guatemalalı olan yedi yaşındaki kız çocuğu Jakelin Caal’ın memleketinde toprağa verildiği güne denk geldi.

Ay başında babasıyla birlikte Meksika sınırından Amerika’ya geçen ve sonrasında sınır devriyesi tarafından gözaltında tutulan Caal, tutulduğu merkezde hayatını kaybetmişti.

ABD medyası, küçük kızın susuzluk ve buna bağlı kalp durması nedeniyle hayatını kaybettiğini yazmıştı.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza birimi (CBP), Alonzo’nun da, babası Aguston Gomes’le birlikte Pazartesi günü gözaltındayken hastalık belirtileri gösterdiğini açıklamıştı. Babasıyla birlikte New Mexico’daki Alamogordo hastanesine götürüldü. Burada soğuk algınlığı ve ateş teşhisi konulan çocuk ilaç verilerek taburcu edildi. Ancak çocuk Pazartesi akşamı mide bulantısı ve kusma nedeniyle hastaneye yeniden kaldırıldı ve saatler sonra hayatını kaybetti.

Gümrük ve Sınır Muhafaza birimi, çocuğun ölüm nedeninin bilinmediğini belirtti ancak “bağımsız ve kapsamlı inceleme” sözü verdi.

CBP son ölümlerin ardından Salı gecesi bir dizi tedbir açıkladı.

Birim gözaltındaki tüm çocukları sağlık muayenesinden geçirirken, özellikle 10 yaşın altındaki çocuklara öncelik verecek.

CBP ayrıca, Teksas eyaletinin El Paso kentinde bulunan merkezlerdeki koşulları gözden geçirme, buralara daha sık ziyaretler düzenleme ve kapasiteyle alakalı sorunları ele alma konularında Göçmen ve Gümrük İdaresi’yle birlikte çalışacak.

ABD’nin göçmenlik politikasını eleştiren çevreler, çocuk ölümlerini, çok sayıda göçmenin ABD sınırını geçtikten sonra maruz kalmayı bekleyebilecekleri kötü muamelenin örnekleri olarak gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, “Trump yönetimi sığınma talep edenleri kasten ve yasadışı olarak giriş noktalarında geri çeviriyor ve koruma isteyen bireylerin süreçlerini oldukça ağırdan alıyor, aileleri emniyetlerini sağlamak için aşırı tedbirler almaya zorluyor” dedi.

CBP sözcüsü, gözaltı merkezlerinde kaç çocuğun olduğuna yönelik sorulara henüz yanıt vermedi. Ancak birim her ay, ebeveynleriyle birlikte ya da yalnız binlerce çocuğun işlemini yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG